Zomerpalet Welzijn de Meierij, presentatie Heemkundekring Schijndel
Zomerpalet Welzijn de Meierij, presentatie Heemkundekring Schijndel Foto: Bart van Rooij

De emancipatie van Brabant bij de Heemkunde

Recreatie en Toerisme 343 keer gelezen

SCHIJNDEL | De Heemkundekring heeft weer een interessante- en boeiende voorstelling met beeldmateriaal van Cees Slegers met als thema: “De emancipatie van Brabant” op het programma staan. De voorstelling is op maandag 11 september in het sociaal cultureel centrum ‘t Spectrum om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

In de Franse tijd, werd het voormalige Generaliteitsland Staats-Brabant een volwaardige provincie van de eenheidsstaat Nederland. Het duurde echter nog heel lang voor dit cultureel achtergebleven gebied zich ontwikkelde tot de zelfbewust provincie Noord-Brabant die het nu is. De emancipatie van de Brabantse katholieken binnen een eigen krachtige zuil speelde daarbij een voorname rol. Door de oprichting van katholieke instellingen van hoger onderwijs in het eerste kwart van de twintigste eeuw ontstond er een eigen culturele en politieke elite met eigen verenigingen van schrijvers en, kunstenaars, journalisten en culturele tijdschriften. Na de Tweede Wereldoorlog bloeide het ‘nieuwe Brabant’ van Jan de Quay zowel op economisch als cultureel gebied. 

Dr. Cees Slegers (Cromvoirt 1944) studeerde sociologie in Tilburg. Van 1987 tot 2002 was hij directeur van de Raad voor Welzijn, Onderwijs en Cultuur Noord-Brabant. Vanaf januari 2003 tot 2006 was hij onderzoeker bij de leerstoel ‘Cultuur in Brabant’ bij de Universiteit van Tilburg. In november 2001 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift Antoon Coolen. Biografie van een schrijver. Hij publiceert en spreekt over cultuurhistorische onderwerpen. 

De lezing is gratis voor leden van de Heemkundekring Schijndel. Niet-leden zijn van harte welkom. Aan hen vragen ze € 2,00.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant