Katoenboeren.
Katoenboeren.

Het is weer Fairtrade Week

Algemeen duurzaamheid 255 keer gelezen

SCHIJNDEL | In deze Fairtrade Week staan de schijnwerpers extra gericht op het thema ‘Van fast fashion naar fair fashion’. Ofwel op weg naar eerlijkere, duurzamere kleding. Ook de werkgroep Fairtrade Meierijstad sluit bij die actie aan. Op 10 mei zijn we op de markt in Rooi aanwezig om boekenleggers uit te delen met info over duurzamere kleding. Ook op sommige openbare plaatsen komen boekenleggers te liggen.

Wat is fast fashion?
Heel veel kleding komt uit lagelonenlanden waar miljoenen arbeid(st)ers werken voor een loon waar een gezin niet van kan leven. Er vindt dan ook op grote schaal kinderarbeid plaats om zo meer inkomsten te verkrijgen. De arbeidsomstandigheden zijn in veel fabrieken erg slecht. Het massale, razendsnelle produceren leidt bijvoorbeeld tot grote CO2-uitstoot en vervuiling van grond en water. En wat te denken van de enorme afvalberg afgedankte kleding. De nieuwste collecties wisselen continue in de winkels en veel van de oude collecties worden verscheept naar landen zoals Ghana en Chili.

Wat is dan fair fashion?
De wereldwijde organisatie Fairtrade vindt kleding ‘eerlijk’ als die gemaakt is onder menswaardige arbeidsomstandigheden (een leefbaar loon, normale werkuren, veiligheid) zonder uitbuiting, zonder dwangarbeid en zonder kinderarbeid. Daarnaast moet de kledingproductie ook duurzaam zijn en het milieu zo weinig mogelijk belasten. Op www.fairtradenederland.nl is hierover veel informatie te vinden.

Is fair fashion al te koop?
Volledig duurzame kleding is nog niet te koop. Er zijn al wel merken die hun eigen manier kiezen om duurzamere mode te maken. Sommige merken letten er vooral op dat de arbeid(st)ers een eerlijker loon krijgen, minstens minimum loon en dat ze onder veilige omstandigheden werken. Andere merken hebben het milieu hoog in het vaandel staan of verkopen alleen kleding zonder dierlijke producten. Er komen steeds meer merken bij die aan meerdere duurzamere doelen tegelijk werken. www.duurzamekleding.nl geeft daarover veel informatie.

Hoe kan ik duurzame kleding herkennen?
Je kunt duurzame kleding meestal herkennen door in een kledingstuk op zoek te gaan naar het kledinglabel. Hier staat de samenstelling van de materialen vermeld, de herkomst en de evt. certificeringen die op het kledingstuk van toepassing zijn. Bekende certificeringen zijn: Global Organic Textile Standard (GOTS), Fair Trade Certified, OEKO-TEX Standard 100. Wil je meer weten over certificeringen en keurmerken, kijk dan op www.keurmerken.nl.

Wat kan ik als consument doen?
‘Het meest duurzame kledingstuk hangt eigenlijk al in je kast’, is te lezen bij Milieu Centraal. Daar zijn nog meer tips te vinden. Als je bv. tweedehandse of herstelde kleding draagt, dan is dat uitermate duurzaam. Bij aankoop van nieuwe kleding is het goed om vragen te stellen over bv. het merk, de soort stof of waar het gemaakt is. Als klanten maar vaak genoeg vragen stellen over fair en duurzaam gaat het vanzelf de goede kant op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het laatste nieuws

Uit de krant