Toegankelijkheid krijgt extra aandacht in nieuw horecabeleid

MEIERIJSTAD - Het thema ‘toegankelijkheid’ krijgt extra aandacht in het horecabeleid van de gemeente Meierijstad. Dat bleek vorige week tijdens de raadsvergadering. Team Meierijstad, SP en Gemeentebelang Meierijstad dienden een motie in om bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de horeca in Meierijstad goed te onderzoeken en Stichting Toegankelijk Meierijstad en belanghebbenden te betrekken bij het opstellen en uitvoeren van een plan van aanpak. Wethouder Jan Goijaarts zegde toe de inhoud van de motie volledig over te zullen nemen.

De gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode hadden een verschillend horecabeleid en dat moet in 2018 geharmoniseerd worden. De drie gemeenten hadden geen van allen het thema toegankelijkheid als expliciet aandachtspunt. “Intern hadden we al besproken sowieso een paragraaf toe te voegen met betrekking tot toegankelijkheid. Daar betrekken we dan uiteraard ook de Stichting Toegankelijkheid bij”, aldus Goijaarts.

Welkom voelen
De motie sprak niet alleen van een onderzoek naar ´fysieke toegankelijkheid´ - dus toegang voor iedereen met een handicap bijvoorbeeld - maar ook te bewerkstelligen dat iedereen echt welkom is en zich welkom voelt in de horeca. Dat laatste punt vonden niet alle raadsleden even zinvol. “Je welkom voelen in de horeca. De eerste die daar zijn best voor moet doen, is de ondernemer zelf”, zei Wilma Wagenaars van de VVD. “Wat ons betreft dus geen extra regelgeving en plannen van aanpak.” Lambèr Gevers van Hart voor Schijndel vindt dat horecabeleid een samenspel moet zijn tussen gemeente en ondernemer, waarbij de gemeente “best een duwtje in de rug kan geven, maar op moet passen met anderen de maat op te leggen, mede omdat er vanuit het Rijk ook regels komen voor toegankelijkheid.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl