Lijst Blanco wil afschaffing medische toets kangoeroewoningen

MEIERIJSTAD - Lijst Blanco heeft een brief gestuurd naar alle Tweede Kamerfracties waarin de partij pleit voor afschaffing van de medische toets voor zogenoemde kangoeroe- en mantelzorgwoningen. Aspirant-raadsleden Thijs van Zutphen en Lars van Asseldonk zeggen in de brief dat ze merken dat er een grote behoefte is aan thuis- en mantelzorg, waarbij het vaak de wens is van senioren om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Lijst Blanco ziet mantelzorg als het - niet bedrijfsmatig - bieden van zorg op fysiek, psychisch of sociaal gebied. Van Zutphen: "Ons is gebleken dat instanties oplopen tegen vragen als wat nu precies met 'hulpbehoevend' bedoeld wordt en wat te doen bij verzoeken, waarbij de aanvrager nog goed gezond is. De wetgeving stelt namelijk in het Besluit Omgevingsrecht (BOR) dat de zorgbehoefte middels een verklaring van huisarts, wijkverpleegkundige of medisch adviseur moet kunnen worden aangetoond.” Het eisen van een medische verklaring druist volgens de twee aspirant-raadsleden in tegen de intentie van de regeling mantelzorg.

Mogelijk maken
De partij schrijft in de brief onder meer: 'Alle politieke partijen vinden het van groot belang dat hulpverlening door naasten daadwerkelijk plaats kan vinden in de eigen woonomgeving. Dit sluit ook naadloos aan bij de intentie van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), waar zelfredzaamheid centraal staat. Nut en noodzaak van mantelzorg worden alom erkend en gefaciliteerd onder meer door regelingen te maken, waarmee mantelzorg in de vorm van inwoning dan wel het wonen in een bijgebouw of vrijstaand gebouw bij een woning mogelijk wordt gemaakt. Deze woonvoorziening staat inmiddels bekend onder de namen Mantelzorgwoningen of Kangoeroewoningen.

Sint-Oedenrode werkte zonder medische verklaringen

De gemeente Sint-Oedenrode heeft zes jaar lang (van 2009 tot 2015) mantelzorgwoningen toegestaan zonder te vragen naar medische indicaties. “Dit vrije beleid heeft volgens ons nergens in de gemeente geleid heeft tot wildgroei of ontoelaatbaar gebruik, integendeel zelfs", zegt Van Zutphen. "Diverse inwoners van Sint-Oedenrode hebben er dankbaar gebruik van gemaakt.” Lijst Blanco begrijpt dan ook niet dat de gemeente in 2015 weer ging handelen naar het landelijke voorschrift en de medische verklaring opnieuw invoerde.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl