In Meierijstad staan mensen in armoede niet alleen

MEIERIJSTAD - Op welke manieren worden mensen met financiële problemen geholpen door de gemeente? Hierover werden politici en andere geïnteresseerden donderdag 8 oktober bijgepraat. “Mensen hebben vaak een hoop op hun bordje liggen.”

Financiële problemen kunnen ons allemaal overkomen, benadrukt Peter van de Kamp aan het begin van de politieke avond. Hoe sneller mensen hulp krijgen hoe beter, vindt de beleidsmedewerker sociaal domein. “Wanneer je snel bij een probleem betrokken wordt, voorkom je wellicht dat mensen later in veel grotere financiële problemen terecht komen.” 

Samenwerken 
Gelukkig gebeurt dit steeds vaker en weten mensen met behoefte aan hulp en de betrokken organisaties elkaar tegenwoordig goed te vinden. Het inloopspreekuur bij Welzijn de Meierij waar mensen met vragen terecht kunnen bij vrijwilligers draagt hier onder meer aan bij. Wanneer mensen professionele hulp nodig hebben worden ze doorgestuurd. De pilot ‘Vroeg erop af’ zorgt ervoor dat betaalachterstanden sneller in beeld komen bij de gemeente, door een goede samenwerking met energieleveranciers en woningcorporaties.

Vergoedingen en steun 
Van de Kamp vertelt verder over de steun aan gezinnen met weinig te besteden. Voor ouders met lage inkomens zijn zwemlessen vaak te duur en dus is daar een vergoeding voor in het leven geroepen waar jaarlijks tientallen keren gebruik van gemaakt wordt. Ook is er een regeling die ervoor zorgt dat schoolgaande kinderen een laptop krijgen als hun ouders er geen kunnen betalen. Voor de bijzondere bijstand zijn er dit jaar door de coronacrisis minder aanvragen gedaan dan normaal. Dit komt onder andere door de oproep door de maatregelen die de overheid trof om mensen financieel tegemoet te komen.

Stress 
Als armoedeambassadeur is Mieke Bosch zeer betrokken bij mensen met financiële problemen en ze benadrukt dat er verschillende redenen zijn waarom mensen schulden hebben of leven in armoede. Mensen die arm zijn door een plotselinge gebeurtenis als het overlijden van een partner of het verliezen van een baan hebben een ander soort hulp nodig dan mensen die al vanaf hun jeugd in armoede leven. “Armoede is eigenlijk een gevoel”, aldus Bosch. “Dat gevoel is voor iedereen anders, maar in het algemeen voelen mensen die in armoede verkeren zich wat achtergesteld en hebben ze een gevoel van onmacht.” Als je je elke dag moet afvragen hoe je de boodschappen of de huur gaat betalen, zie je vaak door de bomen het bos niet meer en maak je keuzes die achteraf niet zo verstandig blijken te zijn, aldus de ambassadeur. “Je kunt het ze gewoon niet kwalijk nemen, want die mensen hebben vaak een hoop op hun bordje liggen.”

Onder het tafelkleed
Volgens Ton van der Heijden van het Centrum Trajectbegeleiding en Bemoeizorg is er vaak wantrouwen en weerstand te merken bij mensen die hulp nodig hebben met hun financiën. “Er is toch heel veel schaamte en veel wat ze het liefst onder het tafelkleed vegen.” Kees van Liempt (SP) is benieuwd waar dit wantrouwen toch vandaan komt. Volgens Bosch hebben mensen vooraf vaak een verkeerd beeld van bewind voering, onder andere door televisieprogramma’s. Mensen zijn vaak onterecht bang dat ze helemaal geen beslissingen mogen nemen en dat ze geen zeggenschap meer hebben over hun kinderen. Dat mensen op feestjes alleen hun succesverhalen delen zou er ook voor kunnen zorgen dat mensen niet snel voor hulp aankloppen. “Daarmee blijft het taboe in stand.” 
Wanneer eenmaal om hulp is geroepen treffen begeleiders vaak schrijnende situaties aan. Trees van Osch werkt bij Pantein, een organisatie die thuisbegeleiding biedt. Ze ziet dat er in één huishouding vaak meerdere problemen zijn. “Wij bekijken dan wat er aan de hand is en wat er nodig is zodat mensen het leven weer goed aankunnen.” Net als Van der Heijden is ze tevreden over de manier het er in Meierijstad aan toe gaat. “De samenwerking is goed en de lijntjes zijn kort.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl