Typeles is belangrijker dan ooit

Alles moet tegenwoordig getypt worden en we brengen uren door achter de computer. Typeles, met name voor kinderen, is daarom belangrijker dan ooit, weet Willemijn de Zwart van Typisch Mijn. “Van de belastingaangifte tot huiswerk en van verslagen tot sollicitatiebrieven: we brengen heel wat tijd door achter de computer. Op jonge leeftijd kunnen kinderen zich nog een juiste houding en goede typevaardigheden aanwennen. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van, het voorkomt namelijk heel wat vervelende klachten zoals RSI.” RSI (Repetitive Strain Injury) is een verzamelnaam voor klachten die te maken hebben met het gedurende lange tijd uitvoeren van dezelfde, soms kleine en op zich niet inspannend lijkende bewegingen.

Kleine groepjes
Willemijn geeft op vrijwel alle Schijndelse basisscholen typeles: in kleine groepjes en na schooltijd, speciaal voor kinderen van de groepen 6, 7 en 8. “Door er op die leeftijd mee te beginnen, krijgen kinderen de vaardigheden in de vingers voor als ze naar de middelbare school gaan. Op speelse wijze leer ik de kinderen een goede vingerzetting en goede houding. Die houding is echt heel belangrijk om klachten te voorkomen. Blind typen heeft bijvoorbeeld als voordeel dat het hoofd en de nek niet continu in beweging zijn: je kunt gewoon recht voor het beeldscherm blijven zitten.”

GigaKids
In totaal heeft Willemijn al tien groepen kinderen lesgegeven en onderwijst ze enkele kinderen thuis. Ze volgt de methode van de landelijke organisatie Gigakids, die er op is gericht kinderen in twaalf weken blind te leren typen met tien vingers. Op een leuke manier, met spellen en groepslessen. “Het is belangrijk dat kinderen plezier hebben. Natuurlijk zitten er soms taaie oefeningen tussen, maar ik zorg voor afwisseling en doe tussendoor soms een spelletje. Ik werk bewust met kleine groepen van maximaal acht kinderen. Dat kan ik elk kind voldoende aandacht geven. Dat is voor hen fijn, maar ook voor de ouders die ik zo goed op de hoogte kan houden van de vorderingen.

Kinderchampagne
Niet iedereen slaagt overigens voor het typediploma. Willemijn: “De exameneis is honderd aanslagen per minuut en maximaal 2 procent daarvan mag fout zijn. Over het algemeen slagen de kinderen ruim, maar soms lukt het gewoon echt niet. Dan krijgen de kinderen geen diploma, maar wel een certificaat omdat ze toch heel veel geleerd hebben en hard hebben gewerkt. Ik regel zelf altijd kinderchampagne. Met alle kinderen proost ik op hun succes.”

Kinderen en volwassenen
Willemijn begon twee jaar geleden met Typisch Mijn, het bedrijf waarmee ze ook typetrainingen voor volwassenen en typecursussen voor kinderen met dyslexie geeft. Daarnaast staan computercursussen voor beginners en een cursus digitale vaardigheden, die ingaat op alle officiële zaken die online geregeld moeten worden, op het programma. “Voor volwassenen is goed leren typen soms een hele klus.”
De typecursus voor kinderen duurt 12 weken, beslaat drie kwartier per week en start in september en februari. Op de website van Typisch Mijn kan een proefles gevolgd worden.

Typisch Mijn
T. 06 - 27401623
E. info@typischmijn.nl
I. www.typischmijn.nl

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl