Na 36 jaar sluiten de deuren van De Gouden Naald

Na bijna 36 jaar sluit De Gouden Naald in Schijndel komend jaar de deuren. In maart gaat het huidige pand aan de Kloosterstraat dicht, om vervolgens gesloopt te worden en plaats te maken voor nieuwbouw. Eigenaar Ad Langenhuijsen en zijn vrouw stoppen er mee, maar een enthousiaste ondernemer kan de zaak overnemen. Langenhuijsen heeft zelfs al een locatie gereserveerd waar de nieuwe ondernemer met zijn zaak naar toe kan: het pand naast café De Kikvorsch op de Boschweg.

De Gouden Naald heeft alles in huis voor naaien, breien en borduren. De winkel opende in april 1971 onder de naam Arijanne. De moeder van Langenhuijsen runde de zaak toen, die vernoemd was naar haar kinderen Ad, Rien en Jeanne. Kende Schijndel vroeger een aantal van deze winkels, tegenwoordig is de formule tamelijk uniek. Vanuit de hele regio komen klanten naar het kleine winkeltje aan de Kloosterstraat, waar Ad – en tot voor kort ook zijn vrouw Wilhelmien – iedereen bijstaat met raad en daad. “Natuurlijk is onze doelgroep een ouder publiek, maar jongeren zijn zeker ook te bereiken. Door cursussen te organiseren bijvoorbeeld. Dat heb ik in het verleden ook gedaan en daar komen jongeren op af die willen leren naaien of breien. Er zijn echt mensen die unieke kleding willen dragen, en dat kan alleen als je het zelf maakt. Daar kun je dan bovendien trots op zijn.” Tot een aantal jaren geleden werd thuis veel kleding gemaakt, tegenwoordig zijn het vooral kleinere ‘projectjes’ zoals sjaals die thuis gebreid of gehaakt worden.

Goed advies
Ad en zijn vrouw Wilhelmien begonnen hun De Gouden Naald in Vught, in juni 1981. Toen ze in 1986 Arijanne overnamen, veranderden ze de naam van de winkel. De formule bleef hetzelfde: een breed aanbod van naaimachines, stoffen, breigaren, handwerkmateriaal en fournituren. Inclusief een goed advies. Langenhuijsen: “Soms komen mensen binnen met een specifiek verzoek. Ik vraag dan altijd door en kan ze bijna altijd beter helpen dan ze zelf gedacht hadden. Dat vind ik het mooie van ons vak: je kunt mensen advies geven. Iets kopen kan overal, goed advies krijgen niet.”

Nicotine
Langenhuijsen repareert al sinds 1982 naaimachines. “Bij zo’n reparatie ben ik vooral bezig om te zorgen dat het apparaat soepel loopt en dat het alle bewegingen precies op tijd maakt. Om de machine netjes af te leveren, maak ik de binnenkant stofvrij en zorg ik dat de buitenkant er weer netjes uitziet.” Anekdotes heeft de Schijndelaar genoeg. “Op een dag kwam een mevrouw een naaimachine brengen die niet goed meer functioneerde. Toen ik de kap van de machine optilde zag ik al dat de machine niet meer wit was, maar bruin van de nicotine-aanslag. Pas nadat ik alle nicotine had verwijderd, ben ik begonnen met repareren. Toen de echtgenoot de machines kwam ophalen, weigerde hij deze mee te nemen. Het was niet hun machine, zei hij, want die was bruin! De vrouw kwam later terug en herkende haar witte machine wel.”

Stabiele klantenkring
De omzet van De Gouden Naald is altijd stabiel geweest, ook al zijn er aanzienlijk minder vrouwen (de doelgroep is 99 procent vrouwelijk) die zich bezig houden met handvaardigheden zoals breien en naaien. “Juist omdat het aantal winkels zoals deze is afgenomen, bleef onze klantenkring stabiel.” Of het moeilijk is om afscheid te nemen, weet Langenhuijsen nog niet. Lachend: “Het zal wel lastig worden, want ik ben altijd met de zaak bezig. Het is fijn werk: altijd binnen en lekker warm. Ik blijf thuis ook doorgaan met het repareren van machines.” Eind februari sluiten de deuren van De Gouden Naald definitief. Tot die tijd is er opheffingsuitverkoop.

Interesse om de winkel (-voorraad, inventaris, naam en vervangende winkelruimte) over te nemen? Zie www.goudennaald.nl.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl