Nieuw in Schijndel: Harriët Smetsers Uitvaartzorg

SCHIJNDEL - De wereld van nabestaanden staat stil als een geliefde is overleden. Toch is het cruciaal voor de rouwverwerking dat op een goede manier afscheid wordt genomen en wordt toegewerkt naar de dag van de begrafenis of crematie. Harriët Smetsers – van der Sangen uit Wijbosch is gestart met haar gelijknamige Uitvaartzorg. Ze gaat nabestaanden helpen en bijstaan bij dat afscheid en het regelen ervan.

De week tussen overlijden en begraven of cremeren, bestaat uit tientallen kleine stukjes afscheid die bij het rouwproces horen. Daarom schenkt Harriët Smetsers Uitvaartzorg aan al die stukjes aandacht en zorg. “Bij mij hoeft niemand te vragen of iets mag. Natuurlijk mag alles op je eigen manier”. Afscheid nemen is één van het belangrijkste en zwaarste stuk in iemands leven. ”Je moet langzaam je dierbare loslaten, dus dat moet van begin tot eind naar wens zijn!”

Pijn van verlies ervaren
Bij een afscheid komt veel meer kijken dan alleen de afscheidsdienst. “Bij een overlijden heb ik twee taken: de nabestaanden de werkelijkheid onder ogen laten zien en hen de pijn van het verlies laten ervaren”. Door bijvoorbeeld samen teksten te schrijven voor de rouwkaart, door hen te betrekken bij elke beslissing die genomen moet worden. Dit geldt voor alle overige onderdelen die verdeeld zijn over de dagen tot de uitvaart zoals de laatste verzorging, opbaring, planning van de uitvaartdag, uitvaartkist of wade, bloemen en rouwvervoer. Het inzien van de werkelijkheid kan het beste als iemand thuis wordt opgebaard, in zijn/haar vertrouwde omgeving. Dat is niet alleen mooi, maar ook heel belangrijk om naar het moment van definitief afscheid toe te kunnen werken. Ik zal mensen altijd thuisopbaring aanraden. En als ze de ruimte niet hebben, of het niet prettig vinden, heb ik hier een prachtige afscheidskamer en familiekamer gerealiseerd waar men in overleg met mij, op gepaste tijden in de nabijheid van hun dierbare kunnen zijn. Alles wat in zo´n week gebeurt, zijn onuitwisbare herinneringen die mensen hun leven lang meedragen. Dat moet je dus rustig, goed en bewust met hen beleven.”

Kinderen
Kinderen zijn een extra aandachtspunt voor de Wijbossche. “Je moet ze vooral niet van groot verdriet weghouden”, want kinderen gaan dan fantaseren en in je fantasie wordt alles erger. Leg ze dus alles rustig uit. Betrek ze overal bij, laat ze vragen stellen en geef eerlijk antwoord. En geef kinderen vooral tijd en ruimte om afscheid te nemen van de overledene. Laat ze oma’s hand nog eens vasthouden en leg goed uit dat die koud is. En zeg nóóit dat de overledene slaapt en nooit meer wakker wordt. Slapen kan vervolgens iets engs worden namelijk.”

Napraten
Na de uitvaart is het niet klaar voor Smetsers. “Ik ga wederom naar de mensen thuis om rustig te evalueren en na te praten. Dat stukje van de uitvaartzorg ontbreekt bij de meeste uitvaartondernemingen, en ik vind dat juist net zo belangrijk als de week voor het afscheid zelf.” Indien gewenst kan Smetsers ook de ceremoniemeester bij de uitvaart zelf zijn. Daar heeft ze al veel ervaring mee, want ze is één van de drijvende krachten van de groep vrijwilligers die het in De Schakel in Wijbosch mogelijk maakt om afscheidsvieringen te houden. Dat blijft ze overigens doen, maar meer op de achtergrond. “Ik steek nu al mijn tijd en energie in mijn nieuwe bedrijf.”

Harriët Smetsers Uitvaartzorg
Broekkant 14
5482 VJ Wijbosch
T: 06 – 15 13 2839        
E: info@harrietsmetsersuitvaartzorg.nl
I: www.harrietsmetsersuitvaartzorg.nl

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl