Dorpsplein Wijbosch wordt een shared space zonder verkeersregels

Een groot dorpsplein zonder verkeersregels, een bussluis met bushalte en verhoogde plateaus bij alle kruisingen: de reconstructie van de Wijbosscheweg en Eerdsebaan moet Wijbosch ontdoen van de helft van het dagelijkse doorgaande verkeer en lost meteen ook het probleem van het gebrek aan parkeerplaatsen op.

Nog voor de zomervakantie is een uitgebreide reconstructie van de Wijbosscheweg en Eerdsebaan in Wijbosch een feit. Meest in het oog springend is het nieuwe dorpsplein: tussen dorpshuis De Schakel en de voormalige St. Servatiuskerk komt een groot plein met onder meer een bussluis en de enige bushalte van het kerkdorp. Het plein wordt een zogenoemde shared space: een gebied zonder verkeersregels. Bang voor chaos zijn de bedenkers van het plan niet: “Het zal wennen zijn, maar een plein met deze opzet heeft alleen maar voordelen”, aldus Frank Mulkens, voorzitter van Dorpsraad Wijbosch.

Parkeerplaatsen
Die voordelen zijn dat de Wijbosscheweg/Eerdsebaan geen ‘gewone’ doorgaande weg meer is. Naar verwachting neemt het aantal voertuigen af van de huidige 4.000 naar 2.000 per etmaal. Daarnaast biedt het plein uitkomst aan het gebrek aan parkeerplaatsen rondom Laverhof, dorpshuis De Schakel en EBC De Regenboog, want op een shared space mag overal geparkeerd worden. Ook kan het dorpsplein de nieuwe locatie worden voor de jaarlijkse dorpskermis, activiteiten van de Kindervakantieweek en diverse nieuwe evenementen. Als de lijnbus in de bussluis staat, kan daar geen verkeer meer door. Kortom: op alle mogelijke manieren wordt gemotoriseerd verkeer ontmoedigd om Wijbosch nog als doorgaande route te gebruiken.

Trots en blij gemoed
Een speciale werkgroep heeft de reconstructie uitgewerkt. In die werkgroep zaten bewoners van Wijbosch en ambtenaren. De reconstructie is één van de onderdelen van het uitgebreide Dorpsontwikkelingsplan, waar al 15 jaar aan gewerkt wordt. “We zitten hier nu met trots en een blij gemoed”, zegt Mulkens. “Alle ontwikkelingen in Wijbosch zijn tot stand gekomen dankzij investeringen van de gemeente en provincie, maar niet in de minste plaats door de tomeloze volharding en samenwerking van de Wijbosschenaren. Wij hebben de regie in eigen handen en de gemeente luistert naar onze ideeën en adviezen. Hoe bijzonder dit is, moeten veel Wijbosschenaren zich overigens ook nog realiseren.”

Gewend aan regels
De reacties van de Wijbosschenaren op de shared space zijn divers, beaamt Mulkens. “We zijn in Nederland gewend aan regels, en die zijn daar nu juist niet. Het zal wennen zijn, maar wij geloven dat het werkt.” Wethouder Bart Claassen noemt als voorbeeld een gemeente in Friesland die het hele dorp als shared space heeft ingericht. “Daar zijn nooit problemen”, weet de wethouder.
De reconstructie van de Eerdsebaan/Wijbosscheweg gaat één miljoen euro kosten. Dat geld komt van de verkoop van grond en bijdragen van planontwikkelaars die bij de plannen in Wijbosch betrokken zijn. 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl