Een terugblik op 60 jaar Stichting Instuif de Kluis

SCHIJNDEL - De voorbereidingen zijn in volle gang voor komend weekend, dan viert Stichting Instuif de Kluis (de Zwengel) haar 60-jarig jubileum.

Eén van de organisatoren is Henriëtte Vissers, zij is als bestuurslid al 35 jaar betrokken bij de stichting en heeft daar zelfs haar man leren kennen. Oud-bestuurslid Leo van Rozendaal heeft ruim twintig jaar in het bestuur gezeten, hij is afgelopen Koningsdag nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn betrokkenheid bij het jeugd- en jongerenwerk in Schijndel.  

De Instuif toen en nu
“Het grote verschil tussen de Instuif toen en nu is dat de kinderen nu sneller volwassen zijn", zegt Van Rozendaal. “Vroeger was de Instuif voor de jeugd van de middelbare school ook interessant, nu zijn zij met andere dingen bezig.” De Instuif is een aantal keer van locatie veranderd en heeft nu het gebouw tussen de Scouting en de Beemdschool tot haar beschikking. “De voormalige gebouwen waren iets gemoedelijker en we hebben een eigen filmzaal en een kegelbaan gehad”, aldus Vissers. “We zijn echter tevreden over de huidige locatie. Er is een knutselkamer, een disco met een ouderwetse dansvloer en een grote zaal met speelautomaten.”

Carnavalsoptocht
De carnavalsvieringen van vroeger, daar hebben Van Rozendaal en Vissers goede herinneringen aan. Hiervoor was zelfs de grote zaal bij d’n Herd nodig om alle bezoekers kwijt te kunnen. “Het slowdansen en de kusjeskring, dat vonden de jongeren heel spannend. Ieder jaar liepen we met de carnavalsoptocht mee en bouwden we eigen wagens. De leiding is een hechte vriendengroep geworden, waar verschillende liefdesrelaties uit ontstaan zijn.”

Het geheim van de Instuif
Het geheim van de Instuif is volgens Van Rozendaal de veiligheid. “Voor de kinderen is het een plek om zich te vermaken in een ongedwongen sfeer zonder verplichtingen. We beloven de ouders absolute veiligheid als de kinderen hier zijn, we weten
altijd precies wie binnen zijn.” Van Rozendaal is dankbaar dat hij zich zolang heeft mogen inzetten voor het jeugdwerk bij de Instuif. “Het werken voor de jeugd en daarmee een goed doel dienen samen met de andere leiders heeft mij altijd veel voldoening gegeven.”

Feestprogramma
Zaterdag vindt van 14.00 tot 18.00 uur een reünie plaats voor alle leiders en oud-leiders van de stichting. Vervolgens viert de huidige leiding van de stichting het 60-jarig bestaan met een diner. Voor de jeugd wordt ook het een en ander georganiseerd, zo is er voor hen vrijdagavond een Glitter en Glamour Feest en zondag kunnen de kinderen feestelijke hoeden en petten maken.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl