Voorkom een domper bij thuiskomst

SCHIJNDEL - Ruim tien miljoen Nederlanders vertrekken deze zomer naar hun vakantiebestemming. Tijd om uit te rusten en op te laden. Dat hele vakantie-effect is in één klap weg als bij thuiskomst blijkt dat inbrekers hun slag hebben geslagen. Sta daarom vooraf even stil bij wat te doen valt om écht een zorgeloze tijd tegemoet te gaan.

Naast zaken als de verzekering en informatie voor thuisblijvers, mag inbraakpreventie niet ontbreken bij de voorbereidingen van een vakantie. Controleer ruim voor vertrek of het huis 'vakantieklaar' is. “Gelukkig controleren de meeste mensen, voordat ze op vakantie gaan, nog eens extra of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten”, zegt Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). “Om een inbraak te voorkomen, is het daarnaast ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de woning een bewoonde indruk maakt. Een beetje rommel in huis is beter dan een woning waar alles strak aan kant is. Dat is met alle vakantiestress alvast een zorg minder”, lacht Tieman. “Een kopje op tafel, een paar magazines op de bank, wat speelgoed op de vloer. 'Ze zijn zeker toch niet op vakantie!', is de reactie waar je op hoopt als iemand naar binnen kijkt. Een tijdschakelaar op de lamp zorgt ervoor dat het ’s avonds ook lijkt alsof er iemand thuis is. Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of de buren ze water willen geven. Daarnaast kunt u hen bijvoorbeeld vragen om hun auto op uw inrit te parkeren. Veel mensen vragen de buren al om de post van de mat te halen. Maar wijs hen er dan ook op om deze uit het zicht neer te leggen”, adviseert Tieman. “Een grote stapel post op tafel laat weinig te raden over. Spreek met uw buren af dat zij bij verdachte situaties de politie inschakelen. Maar liefst tachtig procent van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders. Wie ’s nachts verdachte geluiden bij de buren hoort terwijl die op vakantie zijn, moet dan ook niet aarzelen om 112 te bellen.”

Uit het zicht
“Veilig wonen is vaak een kwestie van bewust wonen”, vervolgt Tieman. Het loont om zelf uw woning eens door te lopen alsof u een inbreker bent. Waar zou uw oog op vallen? Het antieke zilver, de computer met groot beeldscherm, een waardevol schilderij? Kijk voordat u op vakantie vertrekt wat uit het zicht geplaatst kan worden. Kleinere zaken kunt u in een goed verankerde kluis opbergen of overweeg om voor deze periode een kluis buitenshuis te huren voor uw waardevolle bezittingen.”
Ook wie niet op vakantie gaat, of alweer terug is van zijn reis, doet er goed aan in deze periode alert te blijven op inbrekers en insluipers. Gelegenheid maakt de volgens Tieman de dief. “Een dagje weg, biedt kwaadwillenden meer dan genoeg gelegenheid. Het helpt als ook dan de achterpoort netjes op slot zit, het bovenraampje afgesloten is en de laptop uit het zicht is opgeborgen. Zorg dat dergelijke eenvoudige maatregelen een vast onderdeel van uw dagelijkse routine worden. Dat scheelt - niet alleen in de vakantieperioden, maar ook de rest van het jaar - een hoop stress.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl