'Alles is voor mij een schilderij'

SCHIJNDEL - Hij exposeert deze maand op maar liefst vier locaties: in Medisch Centrum Schijndel aan de Steeg, bij de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther, in Kunstation Uden en bij Kubra in Den Bosch. Kunstenaar Rein van Uden (70) heeft het drukker dan ooit.

Een kunstenaar kijkt anders naar de wereld dan niet-kunstenaars. “Als je doet wat ik doe, kijk je echt anders naar kleuren, vormen en licht. Iedereen kan overigens leren tekenen hoor, je moet alleen geleerd krijgen hoe je moet kijken én hoe je je rechterhersenhelft gebruikt.” Van Uden kijkt – onbewust – altijd als de kunstenaar die hij is. “Alles is voor mij een schilderij.” Alles wordt dan ook op het canvas afgebeeld: mensen, dieren, evenementen, stillevens, noem maar op.

Reclamewereld
Het leven van Van Uden bestaat uit zijn vrouw Annemie, zijn kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en talloze hobby’s. “Het leven dat ik nu heb is geweldig. En bijna dagelijks kan ik schilderen. De laatste twee jaar ben ik vrijwel alleen nog met aquarel bezig. Ik ben ook aangesloten bij IWS (International Watercolor Society) Holland en Kubra (Kunstenaars uit Brabant). “Ik merk dat ik nog steeds vorderingen maak, en hoop dat ik me nog eens kan meten met de betere aquarellisten.” Van Uden schildert ook voor Live Paint. “Ik reis het hele land door om op bruiloften live een schilderij te maken van het feest, de receptie of een andere scène. Heel bijzonder en leuk om te doen.”

Vastgebonden
De allereerste tekenervaring van Van Uden is door zijn moeder vaak naverteld. “Wij hadden thuis een groot gezin en vlak na mij kwam een tweeling. Ons moeder had het razend druk. Ze bond mij regelmatig met een sjaal op een stoel zodat ik er niet afviel, gaf me kleurpotloden en een schetsboek en vervolgens kon ik mezelf uren zoet houden. Ik was ‘unne hèndige’, en dat ben ik nog steeds.”

Dorus van Oorschot
Het was Van Uden’s droom om kunstenaar te worden, maar toen hij getrouwd was moest er geld in het laatje komen. “Ik werd huisschilder. Van ons moeder kreeg ik een fantastisch cadeau: een schriftelijke cursus van Famous Artists Schools, opgezet door bekende Amerikaanse kunstenaars. Daar heb ik de hele basis van het tekenen onder de knie gekregen.”
Van Uden werd door Dorus van Oorschot aangespoord om meer te doen met zijn talent. Dus volgde hij – in de avonduren - een opleiding aan de Academie Industriële Vormgeving in Eindhoven en Pedagogische en Didactische Bijscholing aan de Kunstacademie in Den Bosch. “Toen heb ik twaalf jaar lang tekenles gegeven aan het creatief centrum Hertog Jan. En ondertussen zette ik mijn eigen bedrijf op poten. Voor vrijwel alle Schijndelse sportverenigingen maakte ik de reclameborden. Alles nog met de hand in die tijd.” Reclame-atelier Van Uden was geboren en zou een begrip worden in Schijndel.

Santiago de Compostella
Hoe druk hij het als ondernemer ook had, schilderen en tekenen bleven zijn grootste passies. “Ik ga nooit van huis zonder schetsboek. Toen Annemie en ik in 2012 in vier maanden tijd van huis naar Santiago de Compostella liepen, heb ik onderweg alleen maar geschetst. Later heb ik alles uitgewerkt in aquarellen en daar heb ik ook mee geëxposeerd.” Die reis en alles wat de Van Uden’s meemaakten en tegenkwamen, is nog steeds een inspiratie. “Ik verbeter mijn eigen werk ook nog regelmatig”, biecht Van Uden op. “Als je niet meer kunt groeien of denkt dat je alles al weet, dan ben je volgens mij niet op de goede weg.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl