Tweede editie van Beursvloer Meierijstad vindt plaats in Veghel

SCHIJNDEL/MEIERIJSTAD -De eerste editie van Beursvloer Meierijstad vorig jaar was een daverend succes. Op een dinsdag in april 2018 – de precieze datum is nog niet bekend - vindt daarom een tweede editie plaats, dit keer bij ROC De Leijgraaf in Veghel.

Tijdens Beursvloer Meierijstad worden ‘matches’ gemaakt tussen maatschappelijke organisaties en bedrijven. Dat gebeurde tijdens de vorige editie in oktober vorig jaar, die plaatsvond bij het Elde College, 94 keer. “De samenwerking met het onderwijs was fantastisch”, vertelt Trix Cloosterman, directeur van Welzijn de Meierij en voorzitter van de projectgroep van de Stichting Maatschappelijke Beursvloer Meierijstad. “Het was een win-win situatie. Door het verzorgen van de catering kregen leerlingen praktijkervaring en wij maakten gebruik van een prachtige, grote locatie.” Daarom is ook voor deze tweede editie gekozen om samen te werken met een onderwijsinstelling: ROC de Leijgraaf.

Hulp
Stichtingen zijn vaak gewend met weinig geld iets te doen. Nu mochten ze bedrijven om hulp vragen en dat zorgde voor een nieuw inzicht aan beide kanten. “Je moet mensen op ideeën brengen”, zegt Cloosterman. Een beursvloer is echt iets van deze tijd, vindt ze. “De samenwerking past heel goed in deze tijd van transities. Want wanneer komt een vereniging een ondernemer tegen en mag je diegene alles vragen wat je vereniging nodig heeft?”, vertelt Cloosterman. “En het geeft energie”, vult Pieter Snelleman aan. De voorzitter van het Schijndels Netwerk voor Ondernemers (SNO) is penningmeester van de projectgroep die de Beursvloer initieerde. Die energie resulteerde tijdens de vorige editie tot mooie samenwerkingen. “Zo schonk ’t Spectrum de stichting Broodnodig een laptop. Als tegenprestatie zorgde Broodnodig voor een maaltijd. En een architect ontwierp de tuin van Het Andere Wonen in Schijndel.” Toch klinkt het allemaal makkelijker dan het soms is. Een match tussen een bedrijf en maatschappelijke organisatie wordt tijdens de beursvloer formeel vastgelegd op een formulier en bekrachtigd door de notaris. Daarna begint het echte werk pas: het leggen van contact en zorgen voor de uitvoering van de match. “De stichting zorgt voor de follow-up”, zegt Cloosterman. “En dat ging niet vanzelf. De vrijwilligers van het steunpunt van Welzijn de Meierij hebben daar veel tijd in gestoken. Zij hebben de matches nagelopen.” Daarom is deze tweede editie uitgebreid met een projectgroep van Ons Welzijn uit Veghel. “Zij kunnen hun vrijwilligerssteunpunt gebruiken voor de follow-up in Veghel”, verklaart Cloosterman.

Burgemeester
De projectgroep Beursvloer Schijndel valt onder de Stichting Maatschappelijke Beursvloer Meierijstad. Een logische stap dus om na een eerste editie in de gemeente Schijndel een tweede editie in Veghel te houden. “Die intentie hebben we al sinds de oprichting”, vertelt Snelleman. Dankzij zijn contacten met Platform Ondernemend Meierijstad (POM) weten ook de ondernemers in Veghel en Sint-Oedenrode binnenkort van het bestaan van de beursvloer. “Het is de bedoeling dat de editie daarna in Sint-Oedenrode plaatsvindt”, aldus Snelleman. De stichting wordt geholpen door Angelique Ottens van Sharity, die ook in de organisatie van de stichting zit. Zij heeft meer beursvloeren opgezet.  “We hopen dat Beursvloer Meierijstad een van de eerste nieuwe openingsacts van de nieuwe burgemeester van Meierijstad wordt”, besluit Cloosterman.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl