't Hardveld vindt weg terug naar boerderij

SCHIJNDEL - Terug van geweest. Dat geldt voor het bord met de naam ‘t Hardveld, dat jarenlang prijkte op de boerderij aan de Mgr. van de Venstraat in Wijbosch. Zaterdag werd het bord, gerestaureerd en wel, weer opgehangen aan de gevel. De onthulling werd gedaan door Toon van Dijk, die opgroeide en tot zes jaar geleden woonde in de boerderij.

Tegenwoordig is de boerderij gesplitst en wonen er twee gezinnen. Petra Nuijten – Thoen, van het ene gezin, benaderde DeMooiSchijndelKrant. “Mijn buurvrouw was laatst op bezoek bij de vorige eigenaar van de boerderij en zag daar het naambord aan de schutting hangen. Wij wisten niet eens dat de boerderij vroeger ’t Hardveld heette. We vinden allebei de geschiedenis van de boerderij interessant en vinden het bijzonder om hier te wonen.” Die vorige eigenaar, Toon van Dijk, schonk het bord graag aan de nieuwe bewoners. “Wij gaan binnenkort naar Sint-Oedenrode verhuizen en we vinden het heel speciaal dat het bord terug gaat naar de plek waar het hoort.”

Buurtfeest
De eikenhouten plank was flink verweerd. Nuijten: “Mijn buurvrouw en ik hebben geschuurd en opnieuw geverfd. En op de achterkant hebben we van onze beide gezinsleden de handafdruk en naam gezet. Vier volwassenen en vijf kinderen. Leuk voor later.”
De onthulling vond zaterdag plaats tijdens het buurtfeest, dat al sinds 1990 gehouden wordt. Buurtvereniging Van Dijk tot Dijk is de organisator: voor bewoners van de Mgr. van de Venstraat tussen de Veghelsedijk en de Broekkantsedijk. “Wij horen er eigenlijk niet meer bij, maar zijn nu special guest”, lacht Toon van Dijk.

Wederopbouwboerderij
Daags voor de onthulling vertellen Toon van de Dijk en zijn vrouw Ans uitgebreid over de geschiedenis van de boerderij. In 1950 werd deze gebouwd door de vader van Toon, Harrie van Dijk. Het was een zogenoemde wederopbouwboerderij: inwoners konden subsidie krijgen om opnieuw te bouwen in het tijdens de oorlog flink verwoeste Wijbosch. Toon van Dijk werd er een aantal jaren later geboren. “Ons woonhuis was een kwart van de boerderij, de rest bestond uit stallen voor varkens, kippen en koeien.” De keuken van Nuijten, waar het interview plaatsvindt, was vroeger de stal. Toen Toon en zijn vrouw Ans in 1985 terug kwamen naar de boerderij, gingen Toon’s ouders ‘op stal’ wonen en Toon en zijn gezin in het woonhuis. “We hadden dit deel van de stal aangepast voor bewoning, het huidige huis van Petra”, legt Toon uit.

Hardveld
In 2011 gingen Toon en Ans weg: ze bouwden een nieuw huis achter de boerderij, op het land dat ooit bij de boerderij hoorde maar nu de straat Hardveld is. Toen het huis verkocht werd, hebben Toon en Ans het naambord van de gevel gehaald. “We hadden het zelf opgehangen en vonden dat het van ons was”, zegt Toon. De naam Hardveld was vroeger de naam van de drie percelen waar de boerderij op stond. De straat Hardveld is zo genoemd op initiatief van het echtpaar Van Dijk. “Dat was best speciaal, want de naam hoort echt bij de boerderij en de grond waar hij op staat”, zegt Ans.

Eén geheel
Toon en Ans volgen ‘hun’ boerderij nog steeds van gepaste afstand. “Het is vooral fijn dat het gesplitst is in twee woningen, maar dat het toch één geheel is gebleven. Het bord past hier prachtig bij want het wordt in het midden opgehangen”, vertelt Toon. “Wij hebben deze boerderij verbouwd, opgeknapt en onze kinderen zijn hier opgegroeid. Het is heel leuk dat we er toch nog een beetje bij betrokken blijven door de huidige bewoners.” Nuijten vult lachend aan: “Dat is ook wel zo handig, want als we eens een vraag hebben over bijvoorbeeld de riolering, dan hoeven we maar bij hen aan te kloppen: zij kennen de boerderij van binnen en buiten. Het is een speciale plek om te wonen. Ook wij gaan wat verbouwen en opknappen, dus ik denk dat de geschiedenis van de familie Van Dijk ook de onze gaat worden. We zorgen dat de boerderij nog lang kan mee gaan. Er liggen al zonnepanelen op, het wordt goed geïsoleerd. Zowel wij als onze buren hebben het beste met deze woning voor.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl