Geschiedenis Basketbal Vereniging Schijndel (BVS) vastgelegd

SCHIJNDEL - Een werkgroep van Heemkundekring Schijndel benadert Schijndelse sportverenigingen en vraagt hen om aan de hand van een negental vragen hun geschiedenis kort en overzichtelijk in kaart te brengen. Dit wordt dan opgeslagen in het archief van de Heemkundekring en blijft zo bewaard voor het nageslacht. Basketbal Vereniging Schijndel (BVS) heeft onlangs dit project afgerond. 

Een commissie bestaande uit erelid Leon van Dijk en lid van verdienste Enrico Hoogzaad heeft zich ingespannen om veel gegevens van de club weer boven water te krijgen. En dit viel niet mee. Het is namelijk lastig voor een club die niet beschikt over een eigen clubhuis om een archief bij elkaar te houden. Beide heren, zowel Van Dijk, die vele jaren in het betuur van BVS heeft gezeten als Hoogzaad die zich jarenlang heeft ingezet in de organisatie van vele activiteiten en als clubtrainer, erkenden bij het afronden van het project dat zij er aanvankelijk wel tegenop hadden gezien, maar dat zij nu zeer tevreden zijn over het feit dat zij er in geslaagd zijn de geschiedenis van de club te ordenen en vast te leggen voor het nageslacht. Zij hebben een prachtig werkstuk afgeleverd, zo laat de heemkundekring weten.

Sportinstuif
BVS is ontstaan uit een groepje jongeren die op een sportinstuif op vrijdagavond basketbalden. Jos Oerlemans, Ben Hageman en Theo van Heiningen waren de initiatiefnemers en richtten 15 augustus 1972 de basketballvereniging op. Het ledental groeide langzaam van 46 in 1972 naar 167 in 2012, daarna daalde het weer naar 84, het ledenaantal van nu. Wat opvalt bij deze vereniging, en ook benoemd wordt door velen, is de saamhorigheid en gezelligheid onder elkaar. Gezelligheid heeft altijd hoog in het vaandel gestaan. Al vrij vroeg in het bestaan ging de hele vereniging samen op kamp, onder meer naar Renesse, Friesland en Ameland, iets bijzonders in die tijd.

Gymzaal LTS
Er werd getraind in de gymzaal van de voormalige LTS. Trainers waren vaak bekende basketballspelers van grote clubs, zoals Theo Kropman uit Den Bosch. Die bracht wel eens buitenlandse teamgenoten mee zoals de Amerikanen Steven Bravard en Dany Cremer. Om elkaar beter te leren kennen organiseerde BVS ook wedstrijden met andere zaalsportverenigingen zoals volleybalvereniging Hesperus en verschillende zaalvoetbalclubs. In 1983 organiseerde de club samen met de damesvoetbalclub van Den Dungen de halve triatlon. In de tachtiger jaren werd meegedaan aan fierljep-wedstrijden, georganiseerd door de KPJ. Ook heeft de club zich van 2000 tot 2005 ingespannen om een nieuwe vorm van Basketbal, het zogenoemde 'Streetball' te introduceren. De Nederlandse Basketball Bond heeft in 2005 de kwalificatie ingetrokken; dit kon alleen nog maar op speciaal, door de NBB georganiseerde tournooien. 

Kampioenschappen
Vooral in de afdeling zuid van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) werden veel kampioenschappen behaald, zowel door junioren als door senioren. Eén keer is een meisjesteam tweede geworden op de Nederlandse kampioenschappen. Natuurlijk nam de club ook deel aan allerlei basketbaltoernooien in het land en gingen de leden van BVS daar naar toe als supporters, vooral bij internationale toernooien zoals bijvoorbeeld de Haarlem Basketbal week.

Op de grote foto een meisjes-kadetten-wedstrijd uit 1991. Nummer 27 is Rianne Kraaienvanger, het springende meisje is Jettie de Boer. De zwart/wit-foto dateert van 1977. Leon van Houtum heeft bijna de bal tijdens de wedstrijd tegen Quo Vadis uit Gemert.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl