Smitsorgel opnieuw onder de aandacht

SCHIJNDEL - De meeste Schijndelaren zullen het wel kennen, het grote Smitsorgel achter in de Servatiuskerk. Je kunt er namelijk niet omheen wanneer je naar buiten loopt. Het Smitsorgel is in 1852 speciaal voor de Heilige Servatiuskerk gebouwd. Het zal daar ook altijd blijven, mits er goed voor wordt gezorgd. Sinds kort is de Stichting Smitsorgel Heilige Servatiuskerk opgericht. Het doel van de stichting is om geld te genereren voor onder meer onderhoud aan en behoud van het monumentale orgel.

Tommy van Doorn (26) is voorzitter van de stichting. Hij is afgestudeerd organist aan het conservatorium van Tilburg. Verder heeft hij muziekwetenschappen gestudeerd en is hij nu beiaard in opleiding. Hij weet veel te vertellen over het Smitsorgel: “Het orgel heeft zijn naam te danken aan de familie Smits, orgelbouwers uit Reek. Smits was autodidact en maakte van elk orgel een uniek instrument. Met elk een eigen persoonlijkheid. In Boxtel, in de Petrusbasiliek, staat een tien jaar ouder zusje van dit orgel. Dat ziet er toch weer anders uit dan dit instrument. Het orgel in de Servatiuskerk valt op door de neogotische orgelfronten en versieringen op de kas, de houten ombouw. En dan natuurlijk de klankkwaliteit, het warme geluid is heel typerend voor het Smitsorgel.”

Educatief project
“Wij willen graag het orgel weer als instrument naar voren schuiven. Op dit moment wordt samen met Phoenix Cultuur en Pabo Veghel gewerkt aan de opzet van een educatief project voor alle kinderen in groep 6 van de basisscholen in Meierijstad. Centraal hierbij staat het Doe-orgel: een kist met daarin losse onderdelen voor een heus pijporgeltje. Op school wordt dit orgel samen met de kinderen in elkaar gezet, waardoor de kinderen een duidelijk beeld krijgen van hoe een orgel werkt. Als alles goed op zijn plek zit kan een kind de blaasbalg hanteren en de begeleidende organist, of een ander kind het orgel bespelen. En dan daarna in de kerk het echte orgel aanschouwen en aanhoren.”

Popmuziek in de kerk
Van Doorn vervolgt: “We kennen het Smitsorgel vooral van de kerkmuziek die erop gespeeld wordt. Maar er kan zoveel meer. Voor concerten is het interessant om andere muziekstijlen te spelen. Dat kan klassiek zijn maar ook popmuziek is niet uitgesloten. Misschien dat we daarmee een jongere doelgroep kunnen bereiken.”

Lekkende dakgoten
Volgend jaar wordt gestart met het geven van orgelconcerten. Hoe, wat en wanneer het staat te gebeuren is nog niet duidelijk. Dat zal te zijner tijd bekend worden gemaakt. “Een instrument als dit vergt veel onderhoud en dat kost geld. De parochie heeft wel een potje, maar de inhoud daarvan wordt gebruikt om lekkende dakgoten of haperende verwarmingssystemen te repareren. Zoiets gaat altijd vóór. Het geld wat wij binnenhalen met het geven van concerten wordt alleen besteed aan het orgel”, aldus Van Doorn.

Naast Van Doorn bestaat het bestuur van de stichting uit de dirigenten Jan Buil (secretaris/penningmeester), Peter Aarssen en Norbert Bartelsman. José Korsten-van Raaij is het enige vrouwelijke bestuurslid.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl