Schijndelse juffen schrijven ‘Spelen met prentenboeken’

SCHIJNDEL - Met prentenboeken kun je veel meer dan ze alleen voorlezen en bekijken met kinderen. Dat weten ook kleuterjuffen Anke van Boxmeer en Els van Dijck uit Schijndel, die allebei voor de klas staan op basisschool Roald Dahl in Sint-Michielsgestel. Samen schreven ze ´Spelen met prentenboeken’.

In opdracht van uitgeverij Lemniscaat mochten de twee kleuterjuffen hun fantasie en creativiteit de vrije loop laten bij 22 prentenboeken van de uitgeverij. Doel was om activiteiten rondom de boeken te bedenken. Zo schreven ze bij ‘Woeste Willem’ een piratenfeest, werd ‘Ga je mee, Kleine Beer’ een verzameling van activiteiten met geluid, gaan de kinderen na het voorlezen van ‘Ik ben een kunstenaar’ als kunstenaars aan de slag en geeft ‘Boelies Kerstplan’ aanleiding tot een zoektocht naar pakjes met een opdracht. Alles is gebundeld in de uitgave ‘Spelen met prentenboeken’, dat twee weken geleden met succes is gelanceerd op de onderwijsbeurs.

Educatieve projecten
Bij Lemniscaat zijn de juffen al bekend. Jaarlijks maken ze de lessuggesties bij de grote prenten op de Lemniscaatkalender. Ze ontwikkelen daarnaast educatieve projecten voor Kleuteruniversiteit en jufanke.nl en ze schrijven regelmatig artikelen voor het onderwijstijdschrift Praxisbulletin. Bij diverse prentenboeken hadden ze al spelsuggesties bedacht en op Kleuteruniversiteit gepubliceerd. Van Dijck: “Lemniscaat benaderde ons of we de ideeën die we schreven voor de kalenders wilden bundelen. We kregen van hen 22 prentenboeken en zijn aan de slag gegaan. We wilden voor een zo breed mogelijk publiek schrijven zodat het boek ook thuis door ouders gebruikt kan worden.” Het mag duidelijk zijn dat de juffen zelf ook veel voorlezen in hun klassen. “Boeken zijn onmisbaar”, zegt Van Dijck. “En het is zo leuk: kinderen neem je makkelijk mee een verhaal in, zeker als je er ook wat opdrachten of spelletjes rondom bedenkt.”

Elkaars werk verfijnen
De 22 prentenboeken werden eerst door de juffen zelf doorgenomen. Daarna kwamen ze bij elkaar en deelden ze de eerste ideeën. Van Boxmeer: “Het is fijn dat we vaak op één lijn bleken te zitten. En ook bij het uitwerken waren we het altijd snel eens. We vullen elkaar goed aan en verfijnen elkaars werk.” Het boek is zowel op de basisschool als bij de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf en thuis te gebruiken. Elke seizoen komt aan bod, inclusief enkele feestdagen. Van Boxmeer: “De boeken van Lemniscaat hebben vaak wat meer diepgang en een boodschap. Het was dus belangrijk om dat eerst te ontdekken en van daaruit zijn we gaan voortborduren met spelletjes, opdrachten, verhalen of kinderfeestideeën.”

Actief bezig zijn
Omdat de dames al jaren voor de klas staan, weten ze goed wat kinderen leuk vinden. De opdrachten en spellen uit het boek komen voort uit het werk in de eigen klas. We weten uit ervaring dat kinderen het leuk vinden om iets te doen te hebben en actief bezig te zijn”, vertelt Van Dijck, die al 25 jaar voor de klas staat, waarvan 15 jaar bij de kleuters. Van Boxmeer is sinds 11 jaar juf en heeft nu bijna 5 jaar de kleuterklas op basisschool Roald Dahl. “Ik heb schrijven altijd heel leuk gevonden en kan dat nu combineren met mijn werk als juf”, zegt Van Boxmeer.

‘Spelen met prentenboeken’ van Els van Dijck en Anke van Boxmeer is verkrijgbaar bij de betere boekhandels en via bol.com. Via de Facebookpagina kleuterrijk – jufanke.nl worden drie exemplaren verloot.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl