Honderd jaar Reddingsbrigade

SCHIJNDEL - Reddingsbrigade Nederland bestaat honderd jaar. Vanwege dit heuglijke feit stelde gemeente Meierijstad een cheque van honderd euro beschikbaar voor de Schijndelse zwemvereniging Neptunus’58. Deze vereniging is onderdeel van Reddingsbrigade Nederland en leidt al bijna zestig jaar kinderen en volwassenen op tot zwemmend redder. Wethouder Coby van der Pas reikte zaterdag de cheque uit aan hoofdtrainer zwemmend redden Femke van der Hoeven.

De wethouder benadrukt hoe belangrijk het is om goed te kunnen zwemmen: “In Meierijstad is veel water. Dat zijn grote wateren, maar ook sloten en zwembadjes kunnen gevaar opleveren wanneer je niet, of niet goed, kunt zwemmen. Spelenderwijs kunnen kinderen te water raken. Zwemonderwijs is van groot belang. Helaas is dat de laatste jaren op scholen niet meer vanzelfsprekend. Dat zou het wel moeten zijn. In Sint-Oedenrode gebeurt dat al. Daar krijgen alle kinderen van groep 4 twee keer per maand een zogenoemde ‘natte gymles’. Dat kan zwemmen zijn, maar ook snorkelen of zwemmend redden. Dit moet voor alle kinderen in Meierijstad komen.”

Ode aan de redder
De gemeente is druk met het vormgeven van sport in het algemeen. Sport en bewegen leidt tot een gezond en fit bestaan van iedereen. Daarvoor is geld beschikbaar. Gezinnen met een laag inkomen kunnen een beroep doen op financiële ondersteuning vanuit de gemeente. Wethouder Van der Pas: “De cheque is een ode aan de redder, een hart onder de riem. Alle vrijwilligers die zich inzetten voor de zwemmend redder mogen wel eens in het zonnetje worden gezet.”

Niet wachten op een ander
Hoofdtrainer en jurylid Femke van der Hoeven benadrukt het belang van zwemmend redden nog eens: “Vandaag leggen vijftien kinderen en volwassenen het examen zwemmend redden af. De jongste is negen en de oudste achtenveertig jaar. Iedereen kan de opleiding doen. Deze zwemmers hebben een zomercursus gedaan, gestart in april en nu, na een half jaar, afzwemmen. We willen naar een opleiding die aansluit bij het schooljaar. Daarvoor gaan we de cheque gebruiken, en om materiaal aan te schaffen. In totaal zijn er elf niveaus te halen, van ‘Junior 1’ tot en met ‘Life Saver 3’. We leren cursisten wat ze kunnen gebruiken bij een redding. Bij een open water liggen meestal geen attributen zoals bij een zwembad. Daar kunnen bijvoorbeeld takken gebruikt worden om mensen naar de kant te trekken. En het belangrijkste is: wacht niet tot een ander iets doet maar ga zelf het water in.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl