Briljanten paar Theo en Miep van Veghel

SCHIJNDEL - Theo (92) en Miep (87) van Veghel-Rijneveen vieren hun vijfenzestigjarige bruiloft. Op 15 oktober 1952 stapte het stel in het huwelijksbootje. Het echtpaar woont al zestig jaar in hun huis aan de Jan van Cuijkstraat. Miep runt het huishouden en Theo is regelmatig achter het huis in zijn moestuin te vinden.

Als elfjarig kind is de Rotterdamse Miep Rijneveen naar Noord-Brabant gekomen. De oorlogsjaren brachten veel ellende met zich mee, Rotterdam was geen fijne plek om te wonen. Mieps ouders kwamen in contact met pater Van Giersbergen uit Sint-Oedenrode. Via hem is ze in een gezin in Olland komen wonen. Daar leerde ze de Schijndelse Theo van Veghel kennen. Vanwege de oorlog moest hij vluchten uit Schijndel en kwam hij bij zijn oom en tante terecht, de buren van het gezin waar Miep destijds woonde. Na de oorlog verhuisde Miep weer terug naar Rotterdam. Theo is later als dienstplichtig militair naar Indonesië gegaan. “Voordat ik vertrok ben ik eerst naar Rotterdam geweest. Ik vond Miep wel leuk maar wilde wel zeker weten of ze nog geen vriendje had. Nadat ik terug kwam uit Indonesië hebben we verkering gekregen. En nu zitten we hier, vijfenzestig jaar getrouwd. We zijn stiekem toch maar mooi oud geworden.”

Klompenmakerij en naaiatelier
Theo heeft altijd goed kunnen leren. Graag had hij een studie opgepakt maar er moest gewerkt worden. Dat was gebruikelijk in die tijd. Op zijn dertiende is Theo gaan werken als klompenmaker, dat is hij altijd blijven doen. Hieruit is ook zijn hobby, het houtdraaien, ontstaan. Nog steeds maakt Theo de meest prachtige creaties van verschillende soorten hout. Miep had haar eigen naaiatelier. Ze heeft lang thuiswerk gedaan, soms maakte ze wel vijfenzeventig truien per dag. Ook het gezin kleedde ze zelf. “Mijn kinderen zagen er altijd heel netjes uit”, vertelt Miep trots “dat werd tenminste door iedereen beweerd.” Nu vult ze haar dagen met kaarten maken, van theezakjes. “Dat kan ook eigenlijk niemand zo goed als ik”, lacht ze. Theo helpt inmiddels vaak mee. Dochter Ineke vult aan: “En ze laten zich niets wijsmaken. De actualiteiten worden op de voet gevolgd. Onze ouders lezen de krant, kijken het journaal en weten alles van sport.” Reizen is iets wat Theo en Miep altijd graag gedaan hebben, nadat de kinderen het huis uit waren zijn ze wel vijftien keer naar Indonesië geweest. Drie jaar geleden hebben ze, samen met beide dochters, zoon Frans in Aruba opgezocht. Een mooie reis maar inmiddels wel een hele onderneming. Nu is een bestemming gevonden die minder ver is. Binnenkort gaat het viertal op vakantie naar Lourdes.

Kinderschaar
Het echtpaar heeft zes kinderen. Leo, Frans, Theo, Henk, Ineke en Marga. En de familie breidt zich nog steeds uit. Inmiddels zijn er dertien kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Zondag 8 oktober heeft de familie de briljanten bruiloft gevierd.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl