Klachten over hangjeugd bij Bizzi: ‘bewoners overwegen zelfs te verhuizen’

SCHIJNDEL - Bewoners van Appart, het appartementencomplex op de hoek Deken Baekersstraat/Steeg, klagen over overlast van hangjeugd. De groep jongeren houdt zich ’s avonds op bij de skatebaan tussen het appartementencomplex, jongerencentrum Bizzi, ’t Spectrum en het mortuarium. Twee bewoners overwegen zelfs te gaan verhuizen als er niets veranderd.

“We kampen met lawaai en keiharde muziek tot 2 uur ‘s nachts en soms nog later. En als de jongeren vertrekken, gaat dat vaak gepaard met gierende banden”, sprak Jan Bolwerk, voorzitter van de Vereniging Van Eigenaren vorige week. Hij gemaakte gebruik van het spreekrecht tijdens de Commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering. De bewoners van het complex willen graag een verbod op gebruik van de skatebaan na 23.00 uur en een verbod op samenscholing. “Een dusdanig verbod dat de leefbaarheid van ons complex gewaarborgd kan blijven”, aldus Bolwerk.

Slecht bereikbaar
Bolwerk gaf aan het college van burgemeester en wethouders al een brief te hebben geschreven en ook is al meerdere malen met de politie gesproken. “We hebben nog niet eerder om een samenscholingsverbod gevraagd, wel al regelmatig geprobeerd de politie in te schakelen. De wijkagent heeft ons geadviseerd een bepaald telefoonnummer te bellen. Dat doen we regelmatig, zelfs om half vier ’s nachts, maar dat nummer is zeer slecht bereikbaar.”

Kofferbak open
Zolang er geen echte verordening is - en een verordening moet door de gemeente worden opgelegd - kan de politie weinig tot niets doen, weet Bolwerk. “Als de politie komt, zijn die jongens stil. En wij zijn er van overtuigd dat in drugs gedeald wordt. Er staat regelmatig een auto die wel 40.000 euro waard is en waarvan de kofferbak opengaat. Jongeren lopen van en naar die auto, maar de politie zegt dat ze niet zomaar in auto’s mogen kijken. Dan houdt het op.”

Condooms
De troep die de jongeren achterlaten wordt ’s morgens opgeruimd door de conciërge van Jongerencentrum Bizzi of door bewoners van het complex. Bolwerk: “We hebben vaak een halve vuilniszak vol, en vinden ook wietzakjes en condooms.” Tussen Bizzi en de bewoners is het contact goed. “Die hangjeugd bestaat ook niet uit jongeren die bij Bizzi komen of overdag op de skatebaan zijn. Die zijn om 22.00 uur naar huis. Het gaat om oudere jongeren, want ze komen met auto’s.”
Op de drie openbare parkeerplaatsen die bij het appartementencomplex horen, wordt geplast en zijn regelmatig condooms te vinden. Bolwerk deed ook nog uit de doeken hoe een nieuwe bewoonster van het pand daar haar auto wilde parkeren en geïntimideerd werd: “Een paar van die gasten kwamen naar haar toe en staarden brutaal naar haar. Ze durfde de auto niet te verlaten tot ze weg waren. Op haar auto staat ook haar telefoonnummer vermeld omdat ze een eigen zaak heeft, en ze is daarna herhaaldelijk gebeld met teksten die ik hier niet durf te herhalen. Ze durft daar nu niet meer te parkeren.”

Burgemeester Fränzel, die openbare orde en veiligheid in zijn portefeuille heeft, liet doorschemeren weinig te zien in een gebiedsverbod. Hij zegde wel toe maatregelen te zullen nemen.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl