Leerlingen Elde College bedenken oplossingen tegen zwerfafval

SCHIJNDEL - Wat doe jij met de plastic verpakking om je broodje of je oude kauwgom? Gooi je afval zomaar op straat? Leerlingen van K2A, K2B en K2C van het Elde College weten inmiddels beter!

De Eldeweek met het thema Zwerfafval heeft de leerlingen bewuster gemaakt van afval in hun leefomgeving. Lois uit K2B: “Dichtbij de supermarkt in het dorp lag ontzettend veel afval. Dat viel ons wel op. Maar ook hier om de school vonden we veel afval tijdens het prikken.” De verschillende groepjes ondernamen vorige week allerlei activiteiten: van het prikken van zwerfafval tot het maken van een product of plan om zwerfafval te verminderen of te recyclen. Die plannen en producten werden vrijdagmiddag gepresenteerd. Van een vlot gemaakt van zwerfafval tot een autoband die was omgebouwd tot hondenmand en van een robot die straten schoon zuigt tot verschillende preventieplannen; de leerlingen deden hun best. Gerard Spijkers, afdelingshoofd van het vmbo: “Misschien hebben jullie gehoord van de plastic soep in oceanen. Het is belangrijk om te kijken hoe dat hier is en nóg belangrijker om te bedenken: wat doe ik zélf tegen afval? Gooi ik dat op straat of in de afvalbak? Ik hoop dat jullie deze week hebben geleerd om afval in de afvalbak te gooien en niet op straat te dumpen.’’

Zenuwen

Met lichte zenuwen presenteerden enkele leerlingen hun producten. Daarna was het aan de bezoekers om een ronde te maken langs alle groepjes. Er was ook een hele belangrijke bezoeker aanwezig: wethouder infrastructuur en duurzaamheid Harry van Rooijen van de gemeente Meierijstad. Van Rooijen: “De gemeente ruimt allerlei spullen op zoals volle zakken plastic en leegt de kliko’s. Ik hoop dat jullie deze week hebben geleerd dat je niet alleen vandaag of deze week moet opletten dat je geen afval op straat gooit. Tuurlijk heb ik ook fouten gemaakt. Toen ik jong was, gooide ik oude olie van m’n brommertje gewoon in het putje. We wisten niet dat het slecht was.” Maar met de kennis van nu, moet dat beter kunnen, besluit de wethouder.

Verschil in creativiteit

Bij Lois en de andere meiden uit K2B is de boodschap overgekomen. Zij gooien afval waar het hoort: in de prullenbak. De meiden vonden dit een interessante Eldeweek. “Een Eldeweek over politiek gaat niet persé over ons. Hier leren we écht van. Omdat we naar buiten mochten, gaf dit ook veel meer vrijheid.” Lois: “Mijn ouders zijn bewust bezig met het scheiden van afval. We doen het waar het hoort.” Docent Nederlands Melanie Deumers is tevreden met de projecten van haar leerlingen. “Je ziet hoe verschillend de leerlingen de plannen hebben opgepakt. Er zit zeker wel verschil in creativiteit.” En niet alleen de leerlingen hebben geleerd van het project. Deumers lachend: “Ik probeer er zelf ook op te letten en er iets van te zeggen als ik zie dat er afval zomaar wordt weggegooid.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl