Marcel Fränzel draagt Meierijstad met een gerust hart over

MEIERIJSTAD - Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel (57) heeft zijn laatste werkdag  in Meierijstad achter de rug. Hij draagt het stokje over aan zijn opvolger Kees van Rooij. Fränzel heeft het jaar als positief en interessant ervaren. Meierijstad staat, na een jaar van wennen, groei en ontwikkeling, goed op de kaart.

Ruim een jaar geleden is Fränzel begonnen als waarnemend burgemeester van Veghel. Samen met Peter Maas (oud-burgemeester van Sint-Oedenrode) en Jetty Eugster (oud-burgemeester van Schijndel) heeft hij de laatste voorbereidingen getroffen voorafgaand aan de fusie. Fränzel is zeer te spreken over de overdracht van beide oud-bestuurders. Hij zegt hierover: “Toch kwam tijdens het vuurwerk ineens het besef dat ik in één klap burgemeester van drie gemeenten was geworden. Op de tweede dag van het nieuwe jaar was metéén de eerste raadsvergadering gepland. Vijfendertig raadsleden hebben toen de eed van belofte afgelegd. Wethouders waren nog niet benoemd, dat zou twee weken later gebeuren. Gelukkig waren ook zij goed voorbereid op hun nieuwe taak.”

Afspraken maken en compact vergaderen
Een fusering van drie gemeenten brengt organisatorisch heel wat met zich mee. Twee gemeentehuizen zijn gesloten, inwoners maakten zich zorgen hoe het verder moest. Fränzel: “In de praktijk is gebleken dat dit reuze meeviel, met servicepunten op verschillende locaties bleef de gemeente goed bereikbaar.  Zo vaak hoef je niet fysiek in het gemeentehuis te zijn.” Voorheen werden vergaderingen in drie afzonderlijke gemeenten  gehouden. Nu was het zaak om vooraf met de achterban de details te bespreken. “Daar hadden sommige raadsleden nog even moeite mee, men moest nog wennen aan  compacter vergaderen. Ook heeft een gemeente met 80.000 inwoners een officiëler aanpak nodig, zomaar binnenstormen bij de burgemeester is niet handig. Zoiets moet op afspraak, allemaal nieuwe regels die men moest aanleren. Maar het is goed gekomen, inmiddels is iedereen gewend aan de vernieuwingen, ik kan met een goed gevoel afscheid nemen”, vervolgt Fränzel.

Paaspop, Bed and Breakfest en Skèndel Zwingt
Fränzelheeft veelgezien van Meierijstad het afgelopen jaar. Hij noemt onder meer de grote festivals waar hij te gast was. Ook het carnavalsgebeuren, en dan met name de boerenbruiloften en optochten, wekte zijn interesse. Met wethouder Jan Goijaarts heeft hij bij Skèndel Zwingt een optreden van ‘The Blues Brothers’ verzorgd. Zesentwintig koninklijke onderscheidingen zijn afgelopen jaar uitgereikt. “Ik heb Meierijstad leren kennen als zeer gastvrij. Na een raadsvergadering of een avondbezoek aan een van de dertien kernen heb ik regelmatig een Bed and Breakfest geboekt, ik denk dat ik ze bijna allemaal getest heb”, lacht hij.

Meierijstad in de toekomst

Fränzel ziet een positieve toekomst voor Meierijstad: “Financieel staat de gemeente er goed voor, in 2018 gaan de inwoners minder gemeentelijke belastingen betalen. Meierijstad ligt in een belangrijke regio in Nederland, wat met een stijgende economie alleen maar positief is. Al met al vind ik het een mooie woonomgeving, zo tussen Den Bosch en Eindhoven in, met genoeg buitengebied. Ik heb zeker vertrouwen in mijn opvolger Kees van Rooij. Hij heeft ervaring met een fusie gemeente, het komt vast goed met hem aan het roer. Ik zelf ga me richten op wat nieuws, heb nog wat kleine klussen lopen waar ik me nu weer meer op kan focussen. En ik sta zeker open voor weer zo’n uitdaging. Dit past bij me, het echte contact met de inwoners. De lokale overheid vind ik het leukste wat er is.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl