‘Meierijstad is klaar voor eredivisie van grote steden Brabant’

MEIERIJSTAD - Met toespraken, een ludieke sketch en dankwoorden heeft waarnemend burgemeester Marcel Fränzel maandagavond afscheid genomen van Meierijstad.

“Omdat de fusie van Meierijstad een fusie uit liefde was, heb ik het waarnemerschap ervaren als de hoofdprijs onder de waarnemingen.” Fränzel sloot de speciale raadsvergadering maandag met deze woorden af nadat hij was toegesproken door Eus Witlox, Johan van Gerwen en Laurens van Voorst.
Bij de raadsleden staat Fränzel bekend als ‘meester Fränzel’; streng, maar rechtvaardig. In een ludieke toespraak schetsten Johan van Gerwen en Laurens van Voorst een beeld van wat de raadsleden van Fränzel leerden en wat de burgemeester van de raadsleden heeft geleerd. Van Gerwen: “Meester Fränzel bracht orde, netheid en beschaving. Hij bracht rust in de raad.” “Tijdens raadsvergaderingen houden we geen lang kletsverhaal als we het eens zijn met een voorstel. Wie zwijgt stemt toe”, aldus Van Voorst. “En wie niet zwijgt, spreekt hooguit vijf minuten”, vulde Van Gerwen weer aan.

Stap voorwaarts
Eus Witlox sprak Fränzel namens het college toe. “Jouw rol als voorzitter wisselde je moeiteloos af met die van burgemeester. Je was bromsnor, maar ook de aimabele Swiebertje die zich makkelijk tussen de mensen begeeft. Streng als het moet, aardig als het kan. Je nam je taak heel serieus en de voorzittersrol past uitstekend bij je. Je hield ons een spiegel voor. Jouw ervaring was al bij de coalitiebesprekingen van groot belang. We hebben onder jouw leiding een mooie stap voorwaarts gezet en zijn een volwassen bestuur geworden.”

Aandacht
Fränzel besloot de vergadering met onder meer persoonlijke woordjes voor zijn collega’s uit het college en raadsgriffier Etiënne Franken. Vervolgens gaf hij elke raadsfractie kort aandacht. “Team Meierijstad: knap dat jullie met zijn elfen tocht bijna altijd op één lijn zaten. CDA: met zwaargewicht Van Gerwen aan top. SP: met de bloedgroepen uit Schijndel en Veghel bij elkaar. Dank voor jullie kritische luis-in-de-pels-rol. Hart voor Schijndel: kampioen sociale media en communicatie. Dank voor jullie frisse blik. VVD: vechtend voor het liberale en economische geluid in een raad met zeer veel oog voor het sociaal domein. Hou vol en succes. PvdA: sociale democratie, vechtend voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Chapeau. Lijst Blanco: als jonge partij met oog voor financieel en juridisch juiste besluiten. Ga zo door. D66: met een eigen sociaal liberaal geluid met oog voor de hoofdlijnen. Prima. Gemeentebelang Meierijstad: een pragmatische jurist met een eigen redenatietrant die uiteindelijk ook het beste wil voor Meierijstad.”

Eredivisie
Na ruim elf maanden ziet Fränzel een mooie toekomst voor Meierijstad voor zich. “Een plek in de eredivisie van de grote gemeenten van Brabant. Daar hoort ook eredivisie-gedrag bij.” Vervolgens gaf hij nog vijf tips voor de raadsleden, zoals minimaal vier vrije middagen per jaar te plannen om als raad een werkconferentie te houden over een relevant thema. “Bedankt voor de plezierige samenwerking in Meierijstad”, besloot hij.
Woensdagavond wordt Kees van Rooij geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Meierijstad.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl