De eerste burgemeester van Meierijstad: Kees van Rooij

MEIERIJSTAD - Meierijstad kwam woensdagavond massaal kennismaken met de kersverse burgemeester Kees van Rooij. Honderden belangstellenden kwamen de burgervader en zijn gezin de hand schudden na het officiële gedeelte van de beëdiging.

“Hier sta ik dan, dankbaar en vereerd als uw nieuwe burgemeester. Ik zal mijn uiterste best doen om de burgemeester te worden die Meierijstad verdiend.” Het waren de eerste woorden van burgmeester Kees van Rooij (58) die even daarvoor officieel was beëdigd door Commissaris van de Koning Wim van de Donk. In het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode vond de officiële handeling plaats met toespraken van onder andere Van de Donk: “Ik heb het fantastisch gevonden om met uw gemeenteraad in de vertrouwenscommissie samen te werken en deze geweldige kandidaat voor te kunnen dragen”, sprak de commissaris. “De verwachtingen zijn hoog gespannen. Kees van Rooij is er op gespitst samen met anderen dingen voor elkaar te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe burgemeester de juiste man op de juiste plaats is.”

Dialect
Namens de vertrouwenscommissie sprak Johan van Gerwen, die nogmaals benadrukte dat Van Rooij de eerste en unanieme keuze van de commissie was. “Burgemeester Van Rooij van Meierijstad. Klinkt nog een beetje onwennig, maar gaat in de loop der tijd vast vertrouwd in de oren klinken. Dit moet voor u (Van Rooij, red.) toch een beetje voelen als thuiskomen: eindelijk een dialect dat u wel kunt verstaan en ook kunt spreken.” Van Rooij was de afgelopen twaalf jaar burgemeester van het Limburgse Horst aan de Maas, eveneens een fusiegemeente.
Onder de genodigden waren ook diverse burgemeesters uit de regio en oud-burgemeesters Jetty van Eugster van Schijndel, Ina Adema van Veghel en Peter Maas van Sint-Oedenrode. ‘Eerste burgemeester van Meierijstad. Vertrouwd in jouw handen, Kees’, twitterde Jetty Eugster.

Mensen-mens
Eus Witlox sprak Van Rooij namens het college toe. Een woordgrap over de naam Van Rooij kon ook hij niet laten. “U bent niet alleen burgemeester Van Rooij, maar ook van Schijndel en Veghel.” Verder zei Witlox dat hij in Horst aan de Maas heeft gemerkt dat van Van Rooij gehouden wordt. “U werd vorige week benoemd tot ereburger en geroemd om uw verbindende en netwerkende karakter. U bent een mensen-mens. Uw ervaringen met een fusiegemeente kunnen wij goed gebruiken.”

Vertrouwd
Van Rooij gaat nu op zoek naar een woning in Meierijstad, waar hij met zijn vrouw en jongste zoon Lucas naar toe verhuisd. “Het voelt hier echt vertrouwd. Ik ben in Gemert geboren en heb in Veghel op school gezeten.” Afgelopen zomer – terwijl de sollicitatie nog liep –  was Van Rooij met zijn vrouw Jolanda al komen ‘proeven’ van Meierijstad. “We waren heel voorzichtig want wilden niemand bekends tegenkomen. Het voelde al snel goed hier. Dat komt ook door de taal. Je hoort dialect, je moederstaal. Dat doet iets met je. We bezochten een aantal dorpen, hebben wat gewinkeld en een hapje gegeten. Wat opviel is dat elke kern, elk dorp, een heel eigen karakter heeft. Meierijstad is iets dat mensen samen maken.”
De komende tijd staat voor Van Rooij vooral in het teken van kennismaken. “Met burgers, verenigingen, instellingen, raadsleden, dorpen en wijken en misschien met nog veel meer partijen. Ik ga vooral luisteren. Wat wilt u, wat wilt u van de burgemeester? Tegelijkertijd zal ik ook aan iedereen vragen: wat kunt ú bijdragen aan een nog mooier Meierijstad. Mijn tweede prioriteit is samenwerken. Binnen Meierijstad, maar zeker ook daarbuiten. Ik heb er zin in!”

Op de foto Kees van Rooij (met ambtsketen) tussen de oud-burgemeesters van Schijndel (Jetty Eugster), Sint-Oedenrode (Peter Maas) en Veghel (Ina Adema) en met voormalig waarnemend burgemeester Marcel Fränzel.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl