Theaterkoor Stem nadert voltooiing nieuwe productie

MEIERIJSTAD - Het duurt niet lang meer. Nog zo’n anderhalve maand voor de première van de nieuwe productie Boeiende Buren door Theaterkoor Stem. In juli 2016 werden met een nieuw samengesteld bestuur en een schrijversgroep de eerste penstrepen op papier gezet. Brainstormen, elkaar aanvullen, ontwerpen, uitwerken en soms weer opnieuw beginnen. Het grote idee werd duidelijk. De nieuwe productie moest gaan over vallen en opstaan, over elkaar ontmoeten en het samengaan van de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. Over elkaar nodig hebben en over de verschillende achtergronden van mensen. Bijpassende muziek werd gezocht en sketches werden uitgeschreven. Inmiddels staat alles stevig in de grondverf en er wordt volop afgelakt. In dit artikel een kijkje achter de schermen van theaterkoor Stem, voordat op 16, 17 en 18 maart het eindresultaat op de planken staat.

Bijzondere productie
Het unieke aan Boeiende Buren is dat het een geheel zelf ontwikkelde productie is. De koorleden hebben allemaal hun steentje bijgedragen. Zo zijn er werkgroepen voor kleding, decor, kaartverkoop, sponsoring, PR en toneelscript. Bijzonder is ook dat de gemeente Meierijstad in het verhaal is geïntegreerd. Elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen, op elkaar kunnen rekenen, elkaar kunnen vertrouwen en er samen iets moois van maken zijn doorlopende verhaallijnen in de voorstelling. Hoe verschillend iedereen ook kan zijn, we moeten samen verder. Dat kan elkaar overigens ook heel goed verrijken.
Het eindresultaat is een avondvullende voorstelling waarbij losse sketches met een twintigtal gezongen liederen worden verbonden. De muziek wordt live gespeeld door een combo. Videobeelden versterken de sfeer en de intentie. Er worden herkenbare elementen uit de drie gemeenten gebruikt. Het belooft een zeer vermakelijke voorstelling te worden met vaart, humor, beroering en heel herkenbare ontmoetingen.

Decor commissie
John van Kuijk is een van de zes leden die zich buigen over het decor en de rekwisieten. “De werkwijze is heel anders dan de vorige keer (Per Missie, red.)”, aldus John. “Vooraf stond er weinig vast, dat stond wel vast. In overleg met de productieleider en regisseuse ontstond gaandeweg een lijst met benodigdheden. De grootste uitdaging was om een levensgroot beeld van bisschop Bekkers te maken, waar dan ook nog eens een mans groot persoon in dient te passen. Anja en Angeline hebben dit overigens fantastisch in elkaar weten te zetten. We mochten een ruimte van Campus Fioretti gebruiken. Het beeld is gemaakt van gaas, papier-maché en een monnikspij. Dankzij een sponsor kunnen we ook met hout aan de slag en maken we bijvoorbeeld een levende graffiti wall. Er moet nog genoeg gebeuren, maar het komt zeker ook deze keer weer in orde”.

Kleding commissie
Patrice van der Kallen bedenkt in een groep met vijf andere leden welke kleding het meest geschikt is voor de gespeelde en gezongen rollen. “De spelers moeten er zich prettig bij voelen”, aldus Patrice. “Verder moet de kleding passen bij de scene die gespeeld wordt en de liedjes die gezongen worden. Het zorgt ervoor dat de sfeer wordt weergegeven en versterkt. Daarbij spelen er ook nog praktische zaken, bijvoorbeeld als iemand zich snel om dient te kleden. De eerste indruk die de aankleding maakt is wel heel belangrijk. Het plaatje moet goed worden neergezet.
De uitdaging zat er in om binnen het budget te blijven. Dat was namelijk zeer beperkt. In de vorige productie hebben we zelf lappen stof gekocht en kleding gemaakt. Dit keer moesten we heel creatief zijn met onze middelen. We noemen het de kunst van het weglaten. We hebben ook spullen en kleding uitgewisseld met andere toneelgroepen. Wat mij tegenviel was de tijdsdruk. Pas gaandeweg de repetities ontstonden er kledingafspraken. Al met al denk ik dat we nu een heel eind zijn. De regisseur is er in ieder geval relaxed onder. Ik hoop niet dat ze nog veel dingen gaat veranderen”.

Zaal De Brink
De plaats waar de voorstelling wordt gehouden ligt in het geografische hart van Meierijstad. De Brink in Eerde geeft straks ruimte aan 320 theaterzitplaatsen per voorstelling. Ebert van Wanrooy is al 23 jaar de beheerder van het gebouw. Hij is enorm gedreven om van elk evenement een succes te maken en heeft er persoonlijk lang voor gestreden dat Eerde over dit gebouw kan beschikken. “In 2005 waren wij, met een gymzaal in eigen beheer, een vreemde eend in de bijt van de gemeente”, vertelt Ebert. “Een harmonisatiewet zorgde ervoor dat Veghel eigenaar van dit gebouw wilde worden. Ik stond sterk in de onderhandeling en heb geëist dat er een multifunctionele ruimte kwam voor de mensen en verenigingen uit Eerde en daarbuiten. Een adviesbureau heeft onderzoek naar de behoeften gedaan. Uiteindelijk is het gebouw er in 2014 gekomen met mogelijkheden voor sport, dans, theater, beurzen, markten en bijvoorbeeld ook vergaderingen. We hebben hier zelfs naar grote tevredenheid enkele afscheidsdiensten mogen organiseren”.
Volgens Ebert is de ruimte ook uitermate geschikt voor theatervoorstellingen. “De akoestiek is door de speciale bouwwijze en het gebruik van speciale materialen fantastisch. Bij ons hebben praktijkmensen de belangrijkste beslissingen genomen en niet de architecten die een mooi visitekaartje achter willen laten. We hebben professionele voorzieningen voor licht en geluid en een heel groot beeldscherm met drie beamers. Het podium is 126 m2 groot en 110 cm hoog. Wij hebben aan alles gedacht. Niet voor niets dat zelfs bands met grote namen en een heel grote schare fans de weg naar De Brink hebben weten te vinden.

Kaartverkoop en meer informatie
De première van Boeiende Buren is op vrijdagavond 16 maart om 20.15 uur. Verder zijn er voorstellingen op zaterdag 17 maart om 20.15 uur en op zondag 18 maart om 14.30 uur. De uitvoeringen vinden plaats in De Brink in Eerde. Kaartjes zijn online te bestellen via website www.debrinkeerde.nl/evenementen  Kaarten kosten 17,50 euro per stuk. Het adres van De Brink is Sint Antoniusplein 7 in Eerde. Meer informatie via de website www.theaterkoorstem.nl 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl