Niet alle Nederlandse kinderen leren fietsen

SCHIJNDEL - Kinderen leren steeds minder vaak fietsen waardoor op sommige scholen de deelname aan het praktisch Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) in gevaar komt. Kinderen groeien steeds vaker op zonder fiets en zonder fietscultuur. Naar school gaan ze lopend of worden ze met de auto gebracht. Hiermee doen ze geen fietservaring op wat grote gevolgen kan hebben als ze naar het voortgezet onderwijs gaan en ineens wel een grotere afstand afleggen op de fiets. Om erachter te komen hoe groot het 'fietsprobleem' is, wat de reden is en of het toeneemt gaat Veilig Verkeer Nederland hier komend jaar onderzoek naar doen.

Kinderen krijgen het fietsen steeds minder mee en op scholen wordt er steeds minder aandacht besteed aan fietsles. Als kinderen al een fiets hebben mogen ze van hun ouders niet naar school op de fiets omdat deze het te onveilig vinden. De voordelen voor fietsende kinderen worden vaak onderschat: het deel kunnen nemen aan schooluitjes, het zelfstandig de wijk uit kunnen om ook letterlijk je horizon te verbreden, naar sport en vriendjes kunnen gaan, het zijn allemaal zaken die kinderen meer kansen bieden op een goede ontwikkeling.

"Veilig Verkeer Nederland streeft ernaar om alle kinderen veilig te kunnen laten fietsen. VVN merkt dat niet alle kinderen meer kunnen meedoen aan het praktische VVN Verkeersexamen. De reden hiervoor is meestal het gebrek aan ervaring of het simpelweg ontbreken van een fiets. Fietsuren maken en ervaring opdoen is belangrijk voor de eigen veiligheid van de kinderen", aldus José de Jong, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland. VVN heeft voor basisscholen een mooie praktijkoplossing in de vorm van het VVN-Schoolpleinpakket, waarmee basisscholen hun leerlingen op een veilige manier praktijkinzicht kunnen bijbrengen. VVN roept gemeenten en provincies op om het VVN-Schoolpleinpakket voor basisscholen mogelijk te maken.
VVN is verheugd over het feit dat in totaliteit nog steeds ruim 90 procent van alle basisscholen deelneemt aan het theoretische deel van het VVN Verkeersexamen. Het percentage scholen dat daarnaast ook het praktisch deel uitvoert zit rond de 80 procent en ziet VVN graag stijgen. 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl