Open dag Schijndelse klompenmakerij

SCHIJNDEL - April is door Stichting Brabantse Klomp gebombardeerd tot 'April Klompenmaand in Het Groene Woud', met als thema 'Brabantse Klomp & Brabants Populierenlandschap'. Deze hele maand worden er in de dorpen Best, Sint-Oedenrode, Liempde en Schijndel veel activiteiten georganiseerd die een relatie hebben met de klomp. De Klompenmaand is een opwarmertje voor de nieuwe Brabantse Klompenbeleefroute die in ontwikkeling is door de stichting en gericht zal zijn op de nationale en internationale toerist.

Met de April Klompenmaand krijgen de klompen en het populieren-landschap de extra aandacht die ze verdienen. Op de oproep van de stichting om activiteiten te organiseren is veel gehoor gegeven door diverse bedrijven en organisaties. Nel van Doorn is samen met Hen Verhoeven lid van de stichting en contactpersoon voor Schijndel. Ze vertelt: “In de eerder genoemde dorpen timmeren ze al langer aan de weg, nu is Schijndel erbij gekomen, waar we heel blij mee zijn. Dit is een stukje Brabants erfgoed wat behouden moet blijven.”

Volle aanhangers
In Schijndel is welgeteld nog één klompenmaker actief. Aan de Korteweg 7 runt de vierenvijftigjarige Hennie van Kaathoven zijn klompenmakerij. “Wij zitten hier al vanaf 1919”, vertelt hij. “Mijn opa, Driek van Kaathoven, heeft de klompenmakerij gestart. In die tijd waren er veel klompen nodig en dus ook veel collega klompenmakers. (In 1925 telde Schijndel 64 klompenmakers, bron Wikipedia).
Na de oorlog gingen veel klompenmakers met een aanhangwagen vol klompen naar de veemarkt in Den Bosch, dat was goede handel. Vaak verkochten ze de hele lading aan de aanwezige boeren. Wat ook vaak gebeurde was, dat de aanhangwagen mee terug kwam met afgedragen klompen, die konden dan hier in de kachel. Het was destijds ook vooral een gebruiksartikel, er werden enkel ‘werkklompen’ gemaakt. Het decoratieve doel van de klomp is pas veel later gekomen, dat was in die tijd nog niet aan de orde.”

Klompen dragen
Van Kaathoven is na zijn militaire dienstplicht een tijd vrachtwagenchauffeur geweest. “Wel heb ik altijd in de avonden en weekenden thuis mee in de klompenmakerij gewerkt, samen met mijn vader Ad. Jarenlang heb ik samen met hem het bedrijf gerund, tot aan zijn pensionering. Daarna heb ik het bedrijf voortgezet en werk ik fulltime als klompenmaker. Ik heb één vaste medewerker in dienst en zo nu en dan krijg ik hulp van Hen Verhoeven die zelf ook uit een klompenmakersfamilie komt. Hen maakt vooral souvenirmateriaal, ik enkel klompen die ook echt worden gedragen. De laatste jaren gaat het juist weer wat beter met mijn bedrijf, nu ik als enige in Schijndel overgebleven ben.” Zoals een goede klompenmaker betaamt draagt Van Kaathoven zelf dagelijks klompen: “Ik heb wel schoenen”, lacht hij. “Maar die zijn misschien wel vijftien jaar oud, die verslijt ik niet zo snel. Klompen daarentegen wél, ik heb zo’n vier paar per jaar nodig.”

Open Dag
Zaterdag 14 april van 11.00 tot 16.00 uur is het Open Dag bij de klompenmakerij. “Iedereen is van harte welkom om eens te komen kijken hier. Ik ben dan aan het werk, mensen kunnen zien hoe de klompen machinaal gemaakt worden. Daarbij geef ik uitleg over wat ik doe. Hen Verhoeven ontvangt de mensen en geeft rondleidingen. Karel Jeuken is een ambachtelijke klompenmaker, hij demonstreert die dag hoe vroeger klompen handmatig gemaakt werden. Met de hand maak je ongeveer één paar klompen per uur, machinaal wel zo’n twintig paar” besluit de klompenmaker. Voor meer informatie en het volledige programma van April Klompenmaand kijk op: www.brabantseklomp.nl.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl