‘Gemonde moet worden opgeschud’

GEMONDE - Gemonde is toe aan een nieuw dorpshuis. Tiny Schellekens en Gerrit van Oorschot zetten zich vanuit de Parochiële Caritas Instelling (PCI) in voor een nieuwe Multi Functionele Accommodatie (MFA). Samen met SKIPOS en de ondernemers van Gemonde zijn ze de Projectgroep MFA gestart. De projectgroep onderzoekt wat de mogelijkheden zijn. De leefbaarheid van Gemonde is daarbij een zeer belangrijk onderdeel.

Na het sluiten van Dorpshuis De Kei in januari van dit jaar heeft Gemonde geen dorpshuis meer. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid in het dorp. Schellekens: “Met weinig woningbouw en zodoende een vergrijzing van het dorp is Gemonde in een neerwaartse spiraal gekomen. De doelstelling is, de leefbaarheid terugbrengen in het dorp. Een MFA is daarvoor uitermate geschikt. Het plan is om tussen Basisschool Sint Lambertus en de daarbij behorende gymzaal een verbinding te bouwen. Een grote ruimte als de gymzaal kan voor veel meer activiteiten worden ingezet.”

Woningbouw
“Méér woningbouw in Gemonde zou ook een goede ontwikkeling zijn”, vult Van Oorschot aan. “Wanneer honderd woningen gebouwd worden, kunnen jonge Gemondenaren in het dorp blijven wonen. Ik ben ervan overtuigd dat velen dat ook willen. Met meer jonge aanwas in het dorp zijn meer voorzieningen nodig, waardoor de leefbaarheid stijgt. Dan moeten het uiteraard betaalbare woningen zijn. De woningbouw valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het gebouw waarin De Kei gevestigd zat wordt nu verkocht, hopelijk komt de opbrengst ten goede aan de stichting. Het geld is afkomstig van de Gemondenaren, het zou ook weer terug moeten komen bij hen.”

Wie doet wat?
Schellekens besluit: “We zijn steeds met de gemeente in overleg, ook de inwoners van Gemonde worden op de hoogte gehouden van de gang van zaken. Er moet worden uitgezocht en bepaald wie wat doet. Wat doet SKIPOS? Wat de gemeente en wat kunnen wij als projectgroep daarin betekenen? Daarvoor roepen we de hulp in van de Gemondenaren. Vooral jonge mensen worden uitgenodigd om zich te melden. We hebben een stichtingsbestuur nodig en een aantal vrijwilligers. Er is werk aan de winkel, Gemonde moet worden opgeschud.”
Voor meer informatie zie ook: www.leefbaarheidsgroepgemonde.nl 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl