Wieler Vereniging Schijndel opent nieuwe baan

Wieler Vereniging Schijndel (WVS) heeft een nieuwe baan. Donderdag 10 mei werd deze officieel in gebruik genomen. Voorafgaand aan de Output Jeugdronde van Schijndel verrichtte wethouder Menno Roozendaal de opening. Hij onthulde het bord met de naam ‘De Nieuwe Lus van Schijndel. De naam refereert naar de alom bekende Lus van Schijndel zoals die vroeger werd verreden.

Naast een nieuwe baan, 1600 meter lang, met nieuwe LED verlichting over het hele parcours is Wieler Vereniging Schijndel nu ook trotse eigenaar van een eigen clubgebouw ‘De Permanence’ geheten. “Permanence is jargon in de wielersport”, vertelt voorzitter van WVS Ine de Kort. “Overal, op elke wielerbaan is de Permanence de plek waar alles geregeld wordt. Bijvoorbeeld het ophalen van de rugnummers is altijd in de Permanence. Een toepasselijke naam voor een clubgebouw vinden wij. De naam van de baan is bedacht door Mark Louwerensen. Vroeger was De Lus van Schijndel een begrip in de wielersport. Vanwege veranderingen in het straatbeeld van Schijndel kan deze wedstrijd niet meer worden verreden. We zijn heel blij dat we hier aan de Leemputtenweg vanaf nu een ‘Nieuwe Lus van Schijndel’ hebben.”

Schaatsen op de wielerbaan
WVS maakte jarenlang samen met ijsclub Thialf gebruik van de baan. Gedurende de winterperiode werd deze onder water gezet. Thialf hoopte dan op vorst zodat op natuurijs geschaatst kon worden. Dit betekende voor WVS dat in de wintermaanden niet getraind kon worden. “Vooral voor de jeugdige renners was dit niet fijn”, aldus De Kort. “Op de openbare weg trainen is te gevaarlijk. We waren dus al lang toe aan uitbreiding. Ons verzoek bij de provincie om financiële tegemoetkoming is helaas is een paar keer afgewezen. Uiteindelijk hebben met name Laurens van Voorst en Lambèr Gevers van Hart voor Schijndel het politiek voortouw genomen. Net voor de fusie naar Meierijstad is vanuit de toenmalige gemeente Schijndel groen licht gegeven voor de hernieuwing van de baan en het clubhuis.”

Dank aan de vrijwilligers
De Kort heet alle aanwezigen welkom bij de opening van de nieuwe baan. Zij bedankt de vele vrijwilligers voor het gedane werk in de afgelopen tijd. Met vele handen is tot begin mei gewerkt aan de nieuwe baan en het clubhuis. Ondanks dat een gedeelte van de baan nog steeds onder water komt te staan in de winter, kan vanaf nu ook in de winter worden getraind.

Met een ‘kroegenfiets’ de baan op
Wethouder Menno Roozendaal: “Schijndel is een ‘wielergek’ dorp. Er is al behoorlijk wat talent uit ons dorp voortgebracht. Ik ben dan ook trots dat hier nu zo’n mooie baan ligt, en dat ik die mag openen. Door goed samenwerken in de politiek zijn we nog met de voormalige gemeente Schijndel tot dit besluit gekomen. Door het enthousiasme van velen is het tot een prachtig resultaat gekomen.”
Nadat Roozendaal het bord met de naam ‘De Nieuwe Lus van Schijndel’ had onthuld stapte hij op zijn ‘kroegenfiets’ en reed een ronde over de nieuwe baan, gevolgd door een heel peloton aan jeugdige wielrenners.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl