Aankondiging inloopbijeenkomst bevrijding Gemonde 1944

GEMONDE - Volgend jaar, op 23 oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Gemonde door de Engelsen werd bevrijd. Een aantal inwoners uit Gemonde, onder wie enkele leden van de Heemkundekring Gemonde, heeft het initiatief genomen om 75 jaar bevrijding Gemonde te vieren. Om dat voor elkaar te krijgen is er een werkgroep opgericht.

Om meer inzicht te krijgen in de bevrijding is deze werkgroep op zoek naar feiten en verhalen uit die tijd. De werkgroep is geïnteresseerd in persoonlijke geschiedenissen, ondersteunende informatie, voorwerpen, documenten en herinneringen van inwoners die de bevrijding hebben meegemaakt. Hiervoor wordt door de werkgroep een inloopbijeenkomst georganiseerd op 14 juni aanstaande bij Datmunda, Kaal Hoefsteeg 1 in Gemonde, om 20.00 uur.

De avond wordt ingeleid door Dirk Paagman, in Engels uniform en kilt. Allereerst wordt ingegaan op wat momenteel bekend is over de bevrijding van Gemonde. Deze is gebaseerd op de informatie van de ‘War Diaries’, opgetekend door de diverse Britse eenheden.
Vervolgens wil de werkgroep graag met personen spreken die hun persoonlijke ervaringen over de bevrijding willen delen. Zij willen graag meer weten over locaties van Duitsers/Engelsen, hun aantallen, vluchtelingen, vliegtuigen, persoonlijke verhalen, ervaringen en anekdotes. Ook zijn voorwerpen en beeldmaterialen uit die tijd welkom. Dit alles kan de kennis over de bevrijding van Gemonde in WO II veel completer maken.
Sommige verhalen zijn nog niet helemaal volledig en er blijken nog steeds verhalen over de bevrijding rond te gaan die periodiek opduiken over de bevrijding.
Er zijn personen die de verhalen over deze gebeurtenissen van ouders, familie en/of bekenden hebben gehoord. Deze personen worden verzocht zich ook te melden.

Iedereen die informatie heeft, is van harte welkom en kan zich aanmelden via e-mail: 
w.verhoeven@lambertusgemonde.nl of willemvandersteen@hotmail.com of hkg-archief@live.nl . Telefonisch kan ook: 0610315298 of 073-5512194
Aanmelden is belangrijk in verband met de beschikbare ruimte. Indien nodig kan een tweede avond gepland worden.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl