Aftrap ‘Snelheidsmeter met beloning’ in Eerde

EERDE - Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Deze bijzondere meter doet een tour door Brabant. Na Helmond is het nu de beurt aan Eerde. Iedereen die zich in de Kapelstraat aan de snelheid houdt, brengt geld in de spaarpot. Het totaalbedrag komt ten goede aan het evenement 'Monumentaal Eerde' dat in september plaatsvindt. Wethouder Harry van Rooijen deed de aftrap op dinsdag 12 juni om 13.00 uur, aan de Kapelstraat. 

Aanleiding zijn de bevindingen uit een wijkschouw. Bewoners gaven daarbij aan dat er te hard gereden wordt in de Kapelstraat. Gemeente en de dorpsraad Eerde hebben besloten om het eens anders aan te pakken en deze snelheidsmeterspaarpot van NULverkeersdoden Brabant in te zetten.
Hoe werkt de spaarpot? Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord. De actie met de snelheidsmeterspaarpot in Eerde duurt drie weken.
De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeter. Gemeenten kunnen de meter (er is er één) inzetten op een locatie naar keuze. De bijzondere spaarpot is in 2018 en 2019 door heel Brabant te zien.

Minder snelheidsovertreders
Vorige maand werd de snelheidsmeter met beloning voor het eerst ingezet. De Helmondse Dijksestraat is een 30-kilometer zone, waar in 2017 al twee ‘gewone’ snelheidsmeters hingen. Destijds overschreed 64 procent van de voorbijgangers de maximumsnelheid. De hoogst gereden snelheid was 86 kilometer per uur. Tijdens de inzet van de nieuwe snelheidsmeter (4 weken lang) daalde het percentage snelheidsovertreders naar 42 procent en was de hoogst gemeten snelheid 71 kilometer per uur. De bestuurders die zich wél aan de snelheid hielden, brachten gezamenlijk 500 euro in de spaarpot.

Brabant gaat voor NUL verkeersdoden
In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want 90 procent van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten, of te hard rijden. Daar kun je dus zelf wat aan doen!

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl