Politiek Dichterbij Mirjam van Esch

SCHIJNDEL - In de rubriek 'Politiek Dichterbij' geeft DeMooiRooiKrant regelmatig een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren.

Deze keer: Mirjam van Esch (Hart voor Schijndel)

Geb. datum: 2 december 1963
Geb. plaats: Schijndel
Woonplaats: Schijndel
Burgerlijke staat: Weduwe
Kinderen: geen
Opleiding: Academie Mens en Arbeid (Deventer)
Beroep: Studie- en beroepskeuzeadviseur (zelfstandig)
Hobby’s: Lezen (literatuur), leuke dingen doen met familie

Met de meeste politici hebben we voor deze rubriek een relaxed gesprek, wordt er best veel gelachen en worden er in vertrouwen wel eens dingen verteld die eigenlijk niet in de krant mogen komen. Dingen die wij best mogen weten, maar die weten wij niét van hén. Mirjam van Esch is echter niet alleen dol op boeken, zelf is ze ook een open boek. Ook de dood van haar man, in 2001 alweer, is geen taboe maar heeft een duidelijke plaats gekregen in haar leven. Met een verrassende openhartigheid praat ze over hem en nog steeds valt regelmatig zijn naam. Als Mirjam een grammaticafoutje maakt roepen haar fractiegenoten olijk 'Jan' aan, als de immer aanwezige Big Brother die mee moet kijken over haar schouder. Als Jan vanaf een wolkje mee kan kijken, heeft hij vast een binnenpretje.

Even terug naar jouw beroep
“Toen ik jong was had ik twee dromen. De eerste was: boerin worden. Ik liep ook jong al op klompen en was in het gezin, met heel intelligente zussen, een buitenbeentje. De nonnen, waar ik vroeger les van kreeg, adviseerden huishoudschool maar daar was ik het helemaal niet mee eens. Ik deed toen MAVO en HAVO. Omdat ik niet uit een boerengezin kwam werd de hogere landbouwschool mij ontraden. De decaan zei toen 'Er komt een nieuwe opleiding, die volgens mij goed bij jou past’. Dat was de studierichting Mens en Arbeid en dat sloot inderdaad aan bij mijn tweede droom, iets met mensen.”

Is je beroep goed te combineren met het raadslidmaatschap?
“Het is hard werken voor de politiek want ik doe het meeste leeswerk voor onze fractie. Met alle plezier trouwens. Fractiegenoten Laurens van Voorst en Lambèr Gevers noemen mij wel eens gekscherend hun ‘wetenschappelijk bureau’. Omdat ik geen baas heb ben ik gelukkig flexibel, dan hoef ik geen lastige keuzes te maken. Dat betekent wel eens dat ik tot ’s avonds laat raadswerk zit te doen. Gelukkig heb ik aan weinig slaap genoeg.”

En dan toch nog tijd voor hobby’s?
“Jawel, dat kan altijd wel een keer tussendoor.”

Hoe is je politieke loopbaan tot nu toe verlopen?
“Ik ben begonnen bij de PvdA in Schijndel, als commissielid. Kort nadat Laurens daar uit stapte, sloten Lambèr en ik ons bij hem aan in de fractie Hart voor Schijndel. Lambèr en ik hebben elkaar al leren kennen op het Skinle, waar we een gedeeld voorzitterschap hadden in de leerlingenraad. Dat was een hele bijzondere tijd. We hebben er onder andere het kringlooppapier geïntroduceerd.”

Oppositie voeren of regeren?
“Op dit moment is het prima dat we in de oppositie zitten, dan kunnen wij ons profileren in de dingen waar wij voor staan en hoeven niet steeds concessies te doen. Gelukkig is er een goede dialoog in de gemeenteraad en wordt er zeker rekening gehouden met onze standpunten. Als alle kiezers in Meierijstad ons eenmaal hebben leren kennen, zouden we graag in de coalitie willen komen. Dat is toch de plaats waar je dingen écht voor elkaar kunt krijgen.” En de naam van jullie partij? “Daar is inderdaad al veel over gezegd, ik hoop toch dat de mensen in Meierijstad er inmiddels achter zijn dat we bepaald niet alleen voor Schijndel in de raad zitten. Of we de volgende keer wéér met dezelfde naam op de verkiezingslijst staan? Daar moeten we nog over nadenken. Het is toch ook een soort geuzennaam geworden hè.”

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als… geen clichés graag
“Als alle inwoners van Meierijstad die betrokken wíllen zijn, weten hoe ze betrokken kúnnen zijn. Er is voor hen nog zoveel te halen. Laat ze komen inspreken. Zíj maken de keuzes, wij faciliteren, niet meer dan dat.”

Guilty pleasure?
“Haha ja die heb ik wel. George Clooney, en Hugh Laurie. Mooie mannen.” Speciaal voor jou had ik ook nog een plaagvraag. Kun je nog één keer hardop zeggen ‘Synergie creërende samenwerkingsverbanden’? Mirjam ligt in een deuk. Een aantal maanden geleden deed ze een paar pogingen om die tongbreker, nota bene uit hun eigen verkiezingsprogramma, in het openbaar foutloos uit te spreken. Tevergeefs. Na enige oefening lukt het deze keer.

In verband met de foto: wat is jouw mooiste plek in Meierijstad, en waarom?
“Dat zijn er verschillende, maar de trouwzaal in het Rooise kasteel-raadhuis is mij het meest dierbaar. Daar ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven, Jan dus. Hij was mijn leraar Nederlands, op het Skinle. Wij deelden de liefde voor poëzie. Hij gaf op een geweldige manier les, ging zelfs een keer op de tafel staan tijdens de les. Hij was zeventien jaar ouder dan ik, dat was véél op die leeftijd! We hebben wel een tijdje gewacht voor we onze relatie bekend maakten, want in het begin kón dat helemaal niet. Meteen na ons huwelijk kreeg hij MS. Na een lang ziekbed is hij daaraan overleden. Het grootste deel van onze relatie stond daardoor in het teken van zijn ziekte. Het gemis is er niet meer, maar de trouwzaal vervult mij nog wel steeds met weemoed.”

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl