Het rommelt op gemeentehuis Meierijstad

MEIERIJSTAD - De rek is eruit voor ambtenaren in Meierijstad. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandag vroegen diverse fracties aandacht voor de personele perikelen op het gemeentehuis. “We zagen het aankomen en nou zitten we met de gebakken peren”, aldus Laurens van Voorst van ‘Hart voor Schijndel’.

Het rommelt op het gemeentehuis van Meierijstad. ‘Hart’ is niet de enige partij die zich er zorgen over maakt. Team Meierijstad deed eerder al de suggestie om een extern onderzoek uit te voeren. D66 zoemde afgelopen maandag vooral in op wat de OR aan de gemeenteraad schreef over een verstoorde relatie van die ambtenaren met de gemeentesecretaris.

Gebakken peren
In oktober 2016 al liet Van Voorst namens ‘Hart’ weten dat het mis zou gaan met de ambtelijke organisatie. “De ambtenaren moesten vanaf 1 januari 2017 werken met nieuwe systemen en de meeste opleidingen waren twee maanden voor die datum nog niet eens begonnen. Verder kregen de ambtenaren nieuwe werkplekken, nieuwe bazen, nieuwe collega’s en nieuwe werkmethoden. Iedereen die ooit een managementboekje las, weet dat zoiets mis gaat. En dus ging het mis. We zagen het aankomen en nu zitten we met de gebakken peren.”
De personele problemen kwamen voorbij bij het bespreken van de plannen voor 2019. Daarbij ging het ook over de OZB. Het College overweegt een extra verhoging in te voeren. Dat is tegen het zere been van vier van de vijf oppositiepartijen. Zij wezen er tijdens het debat op dat de belastingen in Meierijstad al 5 procent boven het landelijk gemiddelde liggen. De coalitiepartijen (Team Meierijstad, CDA, VVD en PvdA) en D66 vinden dat het College de mogelijkheid nadrukkelijk open moet houden om de OZB extra te verhogen.

Blauwe Kei
Toch kwamen de plannen voor 2019 niet helemaal ongeschonden door de raad. Het idee om 75.000 euro apart te zetten voor De Blauwe Kei is van de baan. Volgens wethouder Menno Roozendaal (PvdA) is het bedrag nodig om eventuele tegenvallers op te vangen. Een raadsmeerderheid vindt dat de aanloopverliezen gecalculeerd hadden moeten zijn.
Komende donderdag vergadert de gemeenteraad weer. Dan gaat het onder meer over woningbouw.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl