Laatste klooster Zusters van Liefde overgedragen

SCHIJNDEL - Met de symbolische overhandiging van een grote sleutel, werd afgelopen dinsdag het laatste klooster van de Zusters van Liefde, klooster Annahof, overgedragen aan de nieuwe eigenaar: Laverhof. Voor de Zusters van Liefde een bijzondere dag. Klooster Annahof was het laatste klooster van in totaal 47 kloosters die de Congregatie van de Zusters van Liefde ooit in eigendom hebben gehad in Nederland.

Annahof
De zusters die in klooster Annahof woonden zijn inmiddels verhuisd naar de huurappartementen die in het voormalige Moederhuis/St. Jozefklooster zijn gerealiseerd. Annahof staat inmiddels leeg. Voor algemeen overste Zuster Agnes Vos is het een emotioneel moment. “Ons huis is ons huis niet meer. We zijn dagelijks op deze plaats gekomen, en nu is alles leeg en kaal. Het is weer een nieuwe fase. Annahof, gebouwd in 1993, was het laatste klooster. Nu de 40 zusters verhuisd zijn is het tijd voor de volgende stap. De herfst is aangebroken voor de congregatie. Maar we hopen dat de menselijke en religieuze of spirituele waarden die wij als zusters hebben voorgeleefd, hooggehouden worden op deze plek, in dit gebouw.”

Laverhof
Peter Beijers, bestuursvoorzitter van Stichting Laverhof, bevestigde dat de zakelijke kant van de transactie ook voor hem niet het belangrijkste was. “We zijn niet gegaan voor een afgerond businessplan, maar voor een droom. We gaan kijken wat we met Annahof gaan doen. Voorlopig komen er de bewoners van het Mgr. Bekkershuis die in verband van de verbouwing tijdelijk gaan verhuizen. Daarna willen we een plek gaan creëren waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. Om dat te realiseren zoeken we hulp; van Wijbosch, van Schijndel, van Meierijstad en van de woningcorporaties. Het is eer dat wij dit gebouw mogen gaan vormgeven, op de manier die u (de Zusters van Liefde red.) voor ogen heeft gehad.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl