Nieuw oorlogsdagboek duikt op

SCHIJNDEL - Een tot nu toe onbekend gebleven oorlogsdagboek is aan de vergetelheid onttrokken. Willy Doreleijers, 97, overhandigde het boek afgelopen vrijdag aan Aart Voets, voorzitter van de Heemkundekring Schijndel. Doreleijers, geboren in 1921 in Schijndel en destijds woonachtig aan de Hoofdstaat 160, werkte in de oorlogsjaren op de gemeentesecretarie in Schijndel en was onder meer betrokken bij het verdelen van de distributiebonnen.

Dagboeken
Hij schreef tijdens de granaatweken een dagboek. Ook zijn latere zwager en onderwijzer, Jaap Koning, hield destijds een dagboek bij. Na de oorlog werd er niet meer over gesproken, maar eind jaren 80 besloot Willy de handgeschreven vellen van de twee dagboeken over te typen. Het werd alleen in kleine familiekring gelezen. Met de naderende herdenking van 75 jaar bevrijding in 2019 in zicht, besloot de familie, met behulp van achternichtje Ilse Koning, de twee dagboeken in boekvorm te gieten en dit boek aan de Heemkundekring Schijndel te overhandigen.

Granaatweken
Voets nam het dagboek dankbaar in ontvangst. “Het is weer een nieuwe kijk op de granaatweken. Weken die een grote impact hebben gehad op Schijndel, en die we niet mogen vergeten.” Weken ook van grote angst. Angst of familieleden en geliefden de weken overleefd hadden. “Mijn meisje Annie” zoals Doreleijers schreef, zat in een andere schuilkelder en dagenlang was er geen contact mogelijk. Gelukkig overleefden beiden de oorlog. Het oorlogsdagboek werd ook in ontvangst genomen door Jetty Eugster, voormalig burgemeester van Schijndel.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl