Frá Íslandi in de KEG EXPO

SCHIJNDEL - De officiele opening van opening van de tentoonstelling Frá Íslandi was afgelopen zaterdag. Naast het gebruikelijke officiële moment om de expositie van het werk van de 22 deelnemende IJslandse kunstenaars te openen, vonden ook performances plaats. De tentoonstelling laat niet alleen werk van schilders, beeldhouwers en visueel kunstenaars zien, maar ook van IJslandse filmmakers en theatermensen.

De performances werden uitgevoerd door Helena Jonsdóttir, Bjarni Gunnarsson, Kadlin Olafsdóttir en Arna Valsdóttir.
Arna heeft speciaal voor deze tentoonstelling een nieuw werk gemaakt, gebaseerd op een traditioneel Nederlands kinderliedje.
De in Nederland woonachtige IJslandse Kadlin, gaf een demonstratie van de geluidsinstallatie, die ze een maand geleden in de Haagse Kunstkring met de afdeling Sonologie van het Koninklijk Conservatorium Den Haag presenteerde.
Keramische klauwen, collages met vogelachtigen, een gelaagde bloementafereel, filosofisch verbeeldingen, samengestelde sculpturen en poëtische foto’s. Deze afwisselende tentoonstelling geeft door zijn diversiteit aan, dat er niet zoiets bestaat als Dé IJslandse ziel. Voor al hetgeen er tentoon gesteld wordt, geldt slechts één overeenkomst: Frá Islandí: Úit IJsland. En dát maakt deze expositie zo bijzonder.
Naast het werk is ook informatie over verschillende kunstenaars, middels QR codes, te zien en te horen. En er is een Engelstalige catalogus uitgegeven met een DVD.

IJslander met Brabantse roots
Veel, zo niet alle, IJslandse kunstenaars zijn in Nederland opgeleid. De meesten aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht maar sommigen zijn ook afkomstig van de AKI Art & Design in Enschede. Joris Rademaker (59) is Brabander van geboorte. Vanuit Eersel via Amsterdam en Helmond heeft hij uiteindelijk zijn puberteit in Sint-Oedenrode doorgebracht. Zijn middelbare schoolperiode is gestart in Schijndel maar al snel kreeg dit een vervolg in Sint-Oedenrode en Veghel. Daarna heeft Rademaker aan het Mollerinstituut zijn tweede en derde graad tekenen en handvaardigheid behaald. Op de Kunst Academie in Enschede ontmoette hij zijn uit IJsland afkomstige vrouw. In 1991 heeft Rademaker Nederland verruild voor Akureyri, IJsland. (Akureyri is de hoofdstad van het noorden van IJsland, red.). "Ik ben begonnen met werken in een vleesfabriek. We kregen een kind en er moest geld worden verdiend. Al vrij snel kon ik als leraar tekenen aan de slag, wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds doe naast mijn werk als kunstenaar."

Organische materialen
Rademaker maakt zowel driedimensionale kunst als tweedimensionaal. "Mijn werk is aan het veranderen", gaat hij verder. "Van het abstracte neig ik steeds meer naar landschapsbeleving.  Bij deze expositie heb ik enkel tweedimensionaal werk hangen vanwege de beschikbare ruimte. Een paar jaar geleden heb ik geexposeerd in Den Bosch, in het Kruithuis. Daar stond wel meer driedimensionaal werk tentoongesteld. Ik werk veel met organisch materiaal zoals hout, mos en noten. Ik noem mezelf ook niet per definitie schilder of kunstenaar. Het begint vaak met een basisidee, waarna ik naar aanleiding daarvan materialen ga zoeken. Zo heb ik veel gewerkt met gekookte spaghetti en aardappelen waarmee ik eindeloos composities kon maken. Verwijzen naar eten en al het organische om ons heen wat me zo aanspreekt. Ook heb ik gedurende twee jaar zwanenveren verzameld, hiermee maakte ik in combinatie met aangespoeld hout een driedimensionaal werk. 

De tentoonstelling in de KEG EXPO is gratis te bezoeken in ’t Spectrum. 
In verband met de vakantieperiode tot en met zondag 19 augustus gelden afwijkende openingstijden:
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur
woensdag van 08:00 tot 20:00 uur
Na 19 augustus kunt u de expositie bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 - 18.00 uur.

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl