Franklin Broeckx en zijn passie voor Koi

SCHIJNDEL - Schijndelaar Franklin Broeckx houdt zich hobbymatig bezig met het houden van Koi. Naast zijn werk als hoofdredacteur van verschillende hengelsportmagazines is hij eigenlijk altijd geïnteresseerd geweest in de karper. Dat begon toen hij als klein Dungens jongetje zijn eerste karper aan de haak sloeg. Vanaf dat moment was hij verkocht en is de liefhebberij ontstaan.

“We zullen eerst een misverstand uit de weg ruimen”, begint de negenenveertigjarige Broeckx. “Het is ‘Koi’ en niet ‘Koi Karper’. Koi is een afkorting van het Japanse nishikigoi (nishiki betekent kleurig kleed, goi of koi is Japans voor karper). Wanneer je Koi Karper zegt dan zeg je dus eigenlijk Karper Karper.” Meteen is duidelijk dat we hier met een liefhebber pur sang te maken hebben.

Positieve beoordeling
“De Koi kent zijn oorsprong op de Japanse rijstvelden”, vervolgt hij. “Zoals wellicht bekend, staan die velden onder water. De rijstboeren kweekten de karpers in eerste instantie als voedsel voor henzelf. Door de jaren heen zijn, door mutaties, ontelbare Koivariëteiten met de meest uiteenlopende kleuren en patronen ontstaan. Met name de dure Koi worden op hoog niveau gekweekt, we hebben het dan over karpers van tienduizenden euro’s per stuk. Vooral Japanners gaan heel ver met kweken en richten zich op schoonheid, kleur en patronen. Een Koi wordt vooral beoordeeld op zijn pluspunten, alleen deze worden benoemd. Niet snel zal een Koiliefhebber of kweker iets negatiefs zeggen over een Koi. Ik vind dat een mooie manier van beoordelen. In Nederland worden per jaar een aantal grote wedstrijden gehouden. Zelf doe ik nooit mee aan wedstrijden maar ga wel graag kijken. Het is een eindeloos leerproces waarbij ik nog niet eens op de helft zit.”

Matchende kleuren
Sinds drie jaar heeft Broeckx een vijver in zijn tuin met daarin zeven Koi. “Dat is het maximale aantal wat mijn vijver aankan”, zegt hij. “Een grotere vijver aanleggen is vanwege de ruimte niet mogelijk. Ik vind het ook goed zo, het moet een hobby blijven en geen obsessie worden. Sommigen verzamelen Koi in allerlei verschillende kleuren en maten. Ik niet, mijn Koi moeten bij elkaar passen qua kleur, patroon, maar ook wat betreft de grootte.”

Toekomstdromen
Regelmatig worden de waardes van het water getest. Naast continu filteren is het ‘s zomers van belang om een deel van het water om de paar dagen te verversen, in de winter is dat ongeveer eens per week. “We zijn helaas niet zuinig met water”, lacht Broeckx. “En Koiliefhebbers hopen ook altijd op een milde winter met weinig tot geen vorst. In mijn geval is het zo dat ik Koi houd en dat deze dieren een speciale vijver nodig hebben. Dat is anders dan een vijverliefhebber die naast andere vissen ook wat Koi houdt. Mijn grootste Koi is 70 centimeter, ooit in de toekomst hoop ik nog een goede Jumbo in mijn bezit te krijgen. Eentje met de juiste kleur, conditie en proporties. Van meer dan 80 centimeter lang. Ook hoop ik ooit nog een bezoek te brengen aan Japan om daar het ‘echte’ Koigevoel te beleven.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl