Jankees Schwiebbe, de jacht naar een mooie foto

SCHIJNDEL - In het dagelijks leven is hij financieel adviseur. Daarnaast is de drieënvijftigjarige Jankees Schwiebbe hobbymatig fotograaf. Hij houdt zich vooral bezig met het fotograferen van vogels. Mensen op de gevoelige plaat vastleggen behoort niet tot zijn specialisme. Af en toe een vlinder en een landschapsfoto ertussendoor, daar blijft het bij. Regelmatig gaat hij op een speciale ‘fotoreis’, alleen of samen met een vriend.

“Naast mijn drukke baan vind ik in het fotograferen rust en ontspanning”, vertelt hij. “Ik fotografeer bijna niet meer in de omgeving, meestal ga ik buiten de Brabantse grenzen om mijn foto’s te maken. De reden hiervan is dat in Noord-Brabant, mede door de intensieve landbouw in deze provincie, de vogelpopulatie behoorlijk terugloopt. Ik ga bijvoorbeeld vanavond samen met een maat naar Arnhem om daar een bijzondere vogel te spotten. Ook ga ik vaak naar het buitenland, met speciaal georganiseerde fotoreizen. Zo ben ik bijvoorbeeld in Alaska geweest om te fotograferen, in de Pyreneeën, op Lesbos en in Finland. Dan huren we ter plekke een schuilhut om van daaruit foto’s te maken. De dieren zijn vertrouwd met de hut, die staat daar gewoon altijd. Ook het klikken van de camera en de weerspiegeling van de lens is hen niet vreemd, ze associëren dit alleen niet met mensen. Zo kun je ook prima foto’s maken vanuit een auto. Je moet dan niet uitstappen, dan verstoor je het beeld voor de dieren.”

Het wensenlijstje
“De Steenarend vastleggen staat nog op mijn lijstje”, gaat hij verder. “Roofvogels zijn sowieso indrukwekkende dieren om te fotograferen. Drie jaar geleden heb ik vier dagen in een schuilhut in Zweden tevergeefs gewacht op deze vogel. Hij kwam helaas niet opdagen, daar moet ik nog een keer voor terug. Dat komt wel vaker voor, dat we ons doel niet behalen. Dan sparen we weer even verder, zodat we opnieuw een reis kunnen boeken en er nog eens op aan kunnen leggen.”

Naamsbekendheid
Schwiebbe is dertien jaar geleden begonnen met serieus fotograferen. “We waren op safari in Kenia en daar kreeg ik de smaak te pakken. Uiteindelijk zijn het dus vogels geworden en niet de wilde dieren die ik daar spotte. Inmiddels leg ik de lat steeds hoger voor mezelf, ik wil steeds verder en mooier. Meestal fotografeer ik ’s ochtends vroeg of juist in de avond vanwege het licht, overdag is dat vaak te hard.” Het fotograferen zal voor Schwiebbe altijd een hobby blijven maar zijn foto’s worden steeds vaker gepubliceerd. “Regelmatig verschijnen foto’s van mij in kranten, tijdschriften en op informatieborden. Ik krijg daar niets voor, alleen naamsbekendheid. Ik blijf het als hobby zien, maar wel een hele leuke hobby, echt voor mijn ontspanning. Vroeger gingen mannen op jacht, zo zie ik het fotograferen eigenlijk een beetje. Ik ga ook jagen, maar dan op beeld.”
Kijk voor meer foto’s van Jankees Schwiebbe op: www.birdphoto.nl  

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl