Fotograaf Carla Schouten voelt zich het beste in de natuur

SCHIJNDEL - Ze is geen geschoold fotograaf zegt ze zelf. Toch fotografeert de Schijndelse Carla Schouten al ruim vijfentwintig jaar hobbymatig. Steeds bezig met het veranderen van de instellingen om zo tot betere resultaten te komen. Haar passie ligt bij macrofotografie en dan met name het fotograferen van vlinders en insecten.

“Ik voel me op mijn best in de natuur”, vertelt de drieënvijftigjarige fotograaf. “Al heel vroeg, voor zonsopkomst ben ik op pad om mijn foto’s te maken. ’s Ochtends vroeg heb je het mooiste licht. Ik hou van zachte foto’s, de achtergrond moet ook mooi zijn. Het liefst fotografeer ik insecten, en dan vlinders in het bijzonder. In de natuur vind ik de rust die voor mij onlosmakelijk verbonden is aan het maken van een goede foto. Ik neem dan ook alle tijd die ik nodig heb om het perfecte plaatje te schieten.”

Respect voor de natuur
“Met altijd honderd procent respect voor de natuur”, beweert ze stellig. “Ik zie wel eens andere fotografen overal doorheen banjeren, alles om een goed foto te maken. Zonder rekening te houden met dieren en planten. Dat vind ik echt respectloos, dat zal mij niet gebeuren. Zo wacht ik geduldig af tot de natuur ontwaakt en het geschikte moment daar is. Ik wacht bijvoorbeeld tot de temperatuur tot boven de vijftien graden stijgt. Pas dan kunnen vlinders gaan vliegen, dan is de dauw opgedroogd. Wanneer ik weet dat ergens veel vlinders zitten, ga ik erheen, vlinders behoren tot mijn favorieten. Ook insecten als libellen fotografeer ik graag. Het komt wel eens voor dat ik gevraagd word om sfeerfoto’s te maken van een feest, of een portretfoto. Dat doe ik dan wel, voor familie en vrienden. Maar het maken van macrofoto’s heeft zeker mijn voorkeur. Laat mij maar lekker in mijn eentje in de natuur bezig zijn.”

Herkenbare foto’s
Schouten bewerkt foto’s niet of nauwelijks. “Soms maak ik een foto iets lichter of bewerk ik het contrast een beetje. Dat is het wel zo’n beetje, meer doe ik er niet aan”, gaat ze verder. “Wél leg ik de lat steeds hoger, ik wil steeds mooiere en betere foto’s maken. Ik zie ook steeds beter het verschil tussen een goede of minder goede foto. De laatste jaren heb ik echt een eigenheid aan mijn werk kunnen geven, mijn foto’s zijn voor veel mensen direct te herkennen.”

Leren van elkaar
De Schijndelse fotograaf is lid van twee fotoclubs: ‘Natuur in Beeld’ (NIB) in Berlicum en ‘De Vriendschap’ in Olland. “Het fotograferen zal altijd hobby blijven voor mij”, vervolgt ze. “Wel vind ik het interessant om ervaringen te delen met andere fotografen. We leveren per maand drie foto’s in. Die gaan we dan gezamenlijk bespreken en beoordelen, om zo weer van elkaar te leren.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl