Vierhonderd kinderen leren over Market Garden

MEIERIJSTAD - Stichting Eerdse Molen organiseerde vrijdag 7 september in samenwerking met het Airborne Comité, Re-enactmentgroep De Klondikes en Cultuurkade Meierijstad een educatie dag over de Tweede Wereldoorlog. Zestien schoolklassen uit Meierijstad hebben deze dag bezocht.

Na het succes van vorig jaar werd ook dit jaar een groots Market Garden WO2 educatieprogramma georganiseerd. De aanleiding is de luchtlandingsoperatie van 17 september 1944 die de bevrijding van Meierijstad inluidde. Het doel van deze educatie dag is om aan de kinderen de geschiedenis van de bevrijding over te dragen. Om bewustwording, herinnering en herdenking te bewerkstelligen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom is dit speciaal voor kinderen ontwikkelde programma opgezet.

Acteurs in uniformen 
Tijdens de dag waren re-enactors gekleed in Amerikaanse uniformen actief om het verhaal aan de kinderen over te brengen. Ook reden zij door het dorp in historische militaire voertuigen. Elke klas kreeg een route toegewezen en bezocht een viertal locaties. Daar werden de waargebeurde verhalen verteld door de verschillende (vrijwillige) acteurs. Van de Sint-Antonius molen liepen de kinderen via de kerk en het Antoniusplein naar het bos. Op elke plek werd een boeiend verhaal verteld.

Verstoppen voor de vijand 
OBS De Kring uit Schijndel was een van de schoolklassen die de educatie dag bezochten. Op de fiets waren ze vanuit Schijndel richting Eerde gekomen. De kinderen luisterden aandachtig naar het verhaal van ’Jacob Wingard’, een jonge Engelse parachutist die in 1944 in eerde om het leven kwam. Ook de uitleg van ‘Pastoor Willenborg’ over fanfare ‘Echo der Bergen’ wist de kinderen te boeien. “De fanfare was in wezen een verzetsgroep. Om de Duitsers te misleiden speelden ze muziek en wanneer de vijand weer was vertrokken gingen ze door met hun verzetswerk”, aldus de pastoor. Verderop, in de bossen, was ‘Bertje van Roosmalen’. Hij was van het verzet en hield zich schuil voor de politie. Bertje vroeg de kinderen om de politie op het verkeerde spoor te zetten mochten ze deze nog zien. Even later kwam de groep een politieagent op de fiets tegen. Bertje kon gerust zijn, de kinderen hebben hem niet verraden.

Verbindingswandelingetjes
Voorafgaand aan de educatie dag is op school de nodige aandacht besteed aan Operation Market Garden. Dat is te merken aan de geïnteresseerde vragen die gesteld werden. Meneer Kees was met de groep kinderen in Eerde. “Ik ben invaller en ken de groep dus niet goed. Maar ik merk wel dat de aandacht goed wordt vastgehouden. Vanwege het feit dat de acteurs in historische voertuigen rijden en gekleed zijn als soldaten uit die tijd, denk ik dat de informatie beter blijft hangen. Ook de verbindingswandelingetjes zijn goed bedacht. Kinderen kunnen dan even nadenken over wat ze zojuist gehoord hebben. Of gewoon even rennen.”
Joris vertelde dat zijn vader jager is: “Ik weet best veel van geweren hoor. En wat zo’n schot hagel betekent waar Bertje het net over had. Maar ik heb vandaag ook wel veel gehoord wat ik nog niet wist. Ik vond het heel interessant.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl