De geschiedenis herleefd bij Monumentaal Eerde

Vele geïnteresseerden lieten zich zondag bij Monumentaal Eerde onderdompelen in de levens van pastoor Joseph Willenburg en Bernard van Dam. De werkgroep Eerdelogie organiseerde vele activiteiten zoals een wandelroute en expositie in de Antoniuskerk.

Zondagochtend is er veel bedrijvigheid op het Kerkplein voor de kerk in Eerde. Een flink aantal mensen ziet hoe wethouder Menno Roozendaal deze bijzondere dag opent. Door zand van de verderop gelegen stuifzandheuvelrug weg te vegen, onthult Roozendaal de attentietegel De Proostdije, een van de vijf attentietegels die verspreid over het dorp liggen. Even later is er in de kerk een bijeenkomst over de levens van Bernard van Dam en pastoor Joseph Willenborg. Daarna geeft cultuurhistoricus Dr. Gerard Rooijakkers een lezing over Van Dam en geeft Rolf Vonk van Heemkunde Kring Vehchele een toelichting op de attentietegels.

Milieuactivist avant la lettre 
Joseph Willenburg en Bernard van Dam betekenden allebei veel voor het dorp. Dat bewijst onder andere de volgende anekdote. De attentietegel van De Proostdije werd namelijk niet zomaar onthuld door er zand vanaf te vegen. Vroeger was die berg eigendom van de parochie, vertelt Frans Zegers, voorzitter van de werkgroep Eerdelogie. “Van pastoor Schoenmakers, een niet zo geliefde pastoor in het dorp, mocht de stuifzandheuvelrug wel afgegraven worden. Bernard van Dam is er als een milieuactivist avant la lettre dwars voor gaan liggen en heeft zo bewerkstelligd dat dat niet gebeurde.”

Spotprenten, stillevens en een organist
Later in de middag is het een drukte van jewelste in de Antoniuskerk. Op de achtergrond klinkt orgelmuziek en in de kerkbankjes drinken mensen een kop koffie. Aan de rechtse zijde van de kerk bewonderen geïnteresseerden de werken van pastoor Willenborg. Aan de andere kant van de kerk vergapen bezoekers zich aan de artikelen en tekeningen van Van Dam. Achter in het patronaat is een film te zien over de pastoor. Zegers kijkt tevreden om zich heen. “Je spreekt met een hele trotse voorzitter”, vertelt hij. “Dat het zo aanslaat, is echt top. Daar kun je als organisatie alleen maar van dromen.”

Zolders en kelders
De werkgroep Eerdelogie is al een tijd bezig met het structureel vastleggen van de geschiedenis van Eerde. In 2016 organiseerden ze succesvol het evenement Grenzeloos Eerde, in het kader van de gemeentelijke fusie. Nu is de 120ste geboortedag van Pastoor Joseph Willenborg en de 60ste sterfdag van Bernard van Dam een mooie gelegenheid voor een nieuw evenement. De voorbereiding van deze dag heeft maar liefst twee jaar geduurd. Het begon allemaal toen de familie Willenborg voorstelde de schilderijen van de oud-pastoor ten toon te stellen. In de krant en op internet plaatsten ze een oproep waarin ze om inbreng vroegen. Toen kwam de familie Van Dam in beeld, vertelt Zegers. “Zo is het balletje gaan rollen. De familie Willenborg had veel werk aan het restaureren van al de schilderijen die jarenlang op zolders en in kelders lagen. Familie van Dam had zo verschrikkelijk veel materiaal dat het ons heel veel tijd heeft gekost om een selectie te maken.” 
Geïnteresseerden kunnen ook een boekje kopen met daarin een wandelroute. Hij begint op het Kerkplein en leidt de wandelaars naar de vijf attentieregels verspreid over het dorp. Ook gedurende deze route leren bezoekers meer over de levens van Willenborg en Van Dam. 
De tentoonstelling in de kerk is ook aanstaande zondag nog te bezichtigen.

Kader: Pastoor Joseph Willenborg (1898 – 1949)
Pastoor Joseph Willenborg was maar negen jaar pastoor van Eerde, maar heeft veel voor de gemeenschap betekend. Hij speelde een rol in het verzet en richtte midden in de oorlog de fanfare “De Echo der Bergen” op. Daarnaast was de pastoor erg creatief. In zijn leven schilderde hij vele portretten, stillevens en dorpsgezichten. 
Kader: Bernard van Dam (1881 – 1958) 
Ook Bernard van Dam heeft veel betekend voor Eerde. Niet alleen was hij jarenlang organist van de kerk, hij was ook een getalenteerd schrijver en tekenaar. Hij schreef veel over Brabantse Volkskunde en illustreerde zijn artikelen met eigen tekeningen.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl