Heemmanifestatie aanstaande zaterdag en zondag

SCHIJNDEL - Zaterdag 10 en zondag 11 november is de Heemmanifestatie in 't Spectrum. Met in de expositieruimte zes fotofilms die tegelijkertijd worden gedraaid.

Dankzij zeer bijzondere luchtfoto's van bijna 100 jaar geleden laat de Heemkundekring zien hoe Schijndel er destijds uitzag. In de zes fotofilms worden oude 8-milimeter filmpjes en foto's door elkaar gebruikt. De eerste film gaat van Lidwina over de Boschweg naar het zwembad. De tweede film gaat van Bolsius kaarsen via LTS, patronaat, bierbrouwerij Het Anker, Hoofdstraat, Kerkstraat naar de St Servatiuskerk. De derde film, daarin beklimmen we de toren, kijken boven de gewelven en vanuit de torenspits zien we het Schijndel van nu en van toen. (vanuit de torenspits zijn al ruim 100 jaar foto's gemaakt). In de vierde film gaan we van de kerk via de Hoofdstraat en de Kloosterstraat naar het Klooster. Dan gaan we in de vijfde film van het Klooster via de Kloosterstraat en Hoofdstraat, Plein 1944 waar we bewegende beelden hebben van het verkeer dat naar de motorcross gaat, naar het spoor en het vliegveld. De laatste fotofilm gaat over het Wijbosch en ook hier oude filmbeelden in de Mgr vd Venstraat. We hopen dat u zo oud Schijndel niet alleen ziet maar ook beleeft.

Films in de 'blauwe zaal' op 10 en 11 november.
De première van de documentaire 'De Sok', behandelt de opkomst en ondergang van Jansen de Wit. Jansen de Wit werd opgericht in 1840 door M. Jansen en ging failliet in 1985.

Een film over de 28 attentiestenen die in het trottoir liggen. Zo worden de inwoners van Schijndel bewust gemaakt van de veelal fraaie gebouwen die hier in de gemeente hebben gestaan, dan wel van een vroegere functie die een huidig gebouw heeft gekend. 

De documentaire 'Stroomopwaarts Meierijstad' is geproduceerd in opdracht van de heemkundekringen in Sint Oedenrode, Schijndel, Veghel, Erp en Roois Cultureel Erfgoed in verband met het opgaan van de gemeente Schijndel, Veghel en Sint Oedenrode in de nieuwe gemeente Meierijstad op 1 januari 2017. Deze film geeft ook een mooie impressie van heden en verleden van het historisch erfgoed in de gemeente Meierijstad en wil daarmee onderstrepen hoe belangrijk het is om erfgoed te behouden. Want: 'Wie het verleden niet kent, weet niet waarom het heden er zo uitziet'.

In de film over Huize Lidwina krijgt u het ziekenhuis en operatiekamer te zien, de ziekenzalen, de Zusters van Liefde in hun klooster en de bejaarden in het rusthuis. In 2000 vertrok het verpleegtehuis Sint Barbara uit het voormalige zusterhuis annex pension en ziekenhuis.

De Slag bij Verdun in 1916 is de grootste en langste slag uit de wereldgeschiedenis. De slag, die op 21 februari 1916 begon en op 15 december 1916 eindigde, eiste naar schatting 700.000 doden en meer dan een miljoen gewonden op een slagveld van niet meer dan tien bij tien kilometer. Deze film wordt op zondagmorgen 11 november vertoond om 11.00 uur, exact het tijdstip waarop de wapenstilstand 100 jaar geleden werd getekend. Tegelijkertijd worden dan de klokken van de heilige Servatuskerk geluid om deze wapenstilstand te herdenken. 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl