Maatwerkaanpak voor bouwen rondom geitenboerderijen

MEIERIJSTAD - Het college van B& W stemt in met een maatwerkaanpak voor bouwen rondom geitenhouderijen. Hierdoor kan de gemeente medewerking verlenen aan bepaalde woninginitiatieven in de omgeving van de houderijen. 

Onderzoek van Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) toont aan dat mensen die woonachtig zijn in een straal van twee kilometer van een geitenhouderij een verhoogde kans op longontsteking hebben. Daarom adviseert GGD Brabant gemeenten om terughoudend om te gaan met woningbouwinitiatieven dicht bij een geitenhouderij.

‘Bouwen in alle kernen’
Een tijd lang besloot de gemeente woningbouw daarom niet toe te staan. Dit leverde vooral problemen op in Olland en in Schijndel. De gemeente was niet erg tevreden met de tijdelijke bouwstop omdat ze graag meer woningen bouwt in Meierijstad. “De ambitie van dit college was én is ‘bouwen in alle kernen van Meierijstad’ en daar spannen we ons dus maximaal voor in. Maar dat willen we ook verantwoord doen, dat zijn we aan onze inwoners verplicht”, laat wethouder Eric van den Bogaard weten in een persbericht.

Kleinschalige woningbouwprojecten
Aan de hand van de maatwerkaanpak wordt er nu per woningbouwinitiatief gekeken wat de omstandigheden zijn. Factoren zoals locatie en omgeving zijn immers steeds verschillend. Vastgelegd is dat de gemeente positief kijkt naar kleinschalige woningbouwinitiatieven, maar terughoudend is tegenover grootschalige plannen. Bovendien wordt er sowieso niet meegewerkt aan initiatieven zoals verzorgingshuizen of scholen, omdat daar kwetsbare mensen gebruik van maken. Mensen die graag willen bouwen in de omgeving van een geitenhouderij moeten een verklaring tekenen waarin ze zeggen op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico’s.

Verplaatsen van geitenhouderijen
SP Meierijstad laat op haar website weten het goed te vinden dat verder onderzoek gedaan wordt naar de gezondheidsrisico’s, maar neemt liever het zeker voor het onzekere. Raadslid Tonnie Wouters legt het college de vraag voor of de geitenhouderijen niet beter verplaatst kunnen worden. “Iedereen weet dat wonen in nabijheid van een geitenhouderij wellicht gezondheidsrisico’s heeft. Waarom is het dan niet logischer dat je dat bedrijfje verplaatst?” vraagt het raadslid zich af. Verder gaat Wouters vragen hoe veel mensen er in Schijndel wonen met Q-koorts. Het is bekend dat er lange tijd zit tussen besmetting en de diagnose van Q-koorts, zegt Wouters. Volgens het raadslid zou het dus best kunnen dat die ziekte de oorzaak van de longontstekingen is. 
Wat precies de oorzaak is van de verhoogde kans op longontstekingen is nog niet duidelijk en wordt nader onderzocht. Wel is met zekerheid te zeggen dat deze verhoogde kans niet veroorzaakt wordt door q-koorts. Het verband tussen q-koorts en geitenhouderijen is bewezen, maar geiten worden inmiddels ingeënt tegen deze ziekte.

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl