Provincie stelt 150.000 euro beschikbaar voor lokale journalistiek

SCHIJNDEL - De provincie Noord-Brabant wil de lokale journalistiek en streekomroepen versterken en trekt hier 150.000 euro voor uit. Het voorstel van het CDA werd vrijdag in een debat over de provinciebegroting gesteund door een meerderheid van de politieke partijen.

Lokale media vervullen een belangrijke rol als het gaat om het controleren van lokaal bestuur. Dat laat het CDA Brabant weten in een persbericht. Lokale journalisten kunnen een gezonde tegenmacht zijn, maar omdat de lokale journalistiek onder druk staat verdwijnt deze steeds meer. Het CDA zegt het belangrijk te vinden dat de lokale media een belangrijke rol spelen bij een onafhankelijke nieuwsgaring, waaronder het signaleren van ondermijnende activiteiten.

Media als waakhond
“Wij zijn blij dat de provincie het belang van onafhankelijke, lokale journalistiek in elke Brabantse gemeente onderschrijft en bereid is die te versterken. Deze financiële impuls, bedoeld voor bijvoorbeeld het doen van onderzoeksjournalistiek, helpt om de functie van media als waakhond van de lokale democratie verder vorm te even. Heel belangrijk”, laat fractievoorzitter en statenlid Marianne van der Sloot (CDA) weten in het bericht.

Onafhankelijke commissie 
Waar het geld precies voor gebruikt wordt en bij welke media het geld terechtkomt is nog niet bekend. Dit gaat de provincie de komende tijd uitwerken. Wel is bekend dat het geld terecht komt in een Stimuleringsfonds Lokale Journalistiek. Bij het toekennen van het geld wordt goed gekeken of media onafhankelijk zijn. Dit toezicht kan gehouden worden door een onafhankelijke commissie. Na een jaar kijkt de provincie of er meer versterking nodig is en of dat mogelijk is.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl