Vergunningshouders haken af bij pilot gemeente

De negen vergunningshouders die deelnamen aan een pilot van de gemeente waardoor ze tegelijkertijd konden inburgeren en werken zijn inmiddels allemaal afgehaakt. Teleurstellend maar ook leerzaam, vindt het college. 

Normaal gesproken ronden statushouders eerst hun inburgeringscursus af, leren ze de taal en gaan daarna pas aan het werk. Door een pilot van gemeente Meierijstad en de WSD kregen negen mensen de kans al aan het werk te gaan tijdens het inburgeringsproces. “We weten uit ervaring en uit cijfers dat statushouders lang in de bijstand blijven”, vertelt wethouder Menno Roozendaal. “Dat was voor ons de belangrijkste reden om de pilot te starten.” Een goed bedoeld initiatief dus, maar inmiddels zijn alle deelnemers afgehaakt.

De meeste gestopte statushouders geven aan eerst het inburgeringsprogramma af te willen maken en taallessen te willen volgen voordat ze aan het werk gaan. Ook wordt aangegeven dat werken tijdens inburgering niet verplicht is in Nederland. “Dit is teleurstellend en tevens een leerpunt voor toekomstig beleid”, laat het college middels een raadsinformatiebrief weten. “We wilden ervoor zorgen dat de inburgering en het opdoen van werkervaring tegelijkertijd ging”, zegt Roozendaal.” De eerste maanden ging dat goed, maar steeds meer deelnemers stopten ermee. Volgens de wethouder kostte het inburgeringsproces de statushouders veel tijd, waardoor er weinig tijd over was om te werken.”

Gezondheidsklachten 
De politieke partij Hart voor Schijndel noemt het afhaken van de deelnemers op haar blog ongemakkelijk, omdat het niet bevorderlijk is voor het draagvlak voor opvang en begeleiding van vluchtelingen. De partij zet daar tegenover dat er ook verzachtende omstandigheden zijn en verwijst naar Movisie, een instituut dat zich bezighoudt met sociale vraagstukken. Volgens het instituut zou het kunnen dat vergunningshouders kampen met mentale en fysieke gezondheidsklachten die het gevolg zijn van de vlucht.

Meer handvatten 
De pilot van de gemeente en de WSD loopt voor op landelijk beleid, want vanaf 2020 wordt deze werkwijze verplicht en moeten alle vergunningshouders aan de slag terwijl ze de taal leren. De wethouder vindt het dan ook fijn dat de gemeente door de pilot de kans heeft gehad om alvast te ‘oefenen’. “We zijn blij dat de WSD met dit initiatief naar Meierijstad is gekomen. Een pilot is ook bedoeld om van te leren. Als je van te voren al weet dat iets succesvol gaat zijn, hoef je geen pilot te doen.”

Pim werkt! 
De pilot is een project binnen PIM Werkt!, een initiatief om mensen met een uitkering aan het werk te helpen. Door mee te doen aan het zogeheten Participatiebedrijf worden deelnemers gecoacht en geholpen bij het actief mee doen aan de samenleving.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl