Meierijstad heeft straatnaamcommissie

MEIERIJSTAD - Bij het geven van namen aan nieuwe straten en wijken komt nog heel wat kijken en daarom is de Commissie naamgeving en nummering Meierijstad in het leven geroepen. De leden van de commissie adviseren het college van B&W bij het toekennen van de nieuwe namen. 

Terwijl sommige straatnamen niet weg te denken zijn uit Schijndel en al sinds mensenheugenis lijken te bestaan, moet er over de benaming van nieuwe straten en wijken goed en grondig nagedacht worden. In de voormalige kerngemeente Veghel bestond er al een, maar nu heeft ook Meierijstad een commissie die het college daarbij helpt.

De benoemde commissieleden zijn Gerard Barten uit Erp, Jan van Erp uit Veghel, Marsja Putmans uit Schijndel en voorzitter Henk Prins uit Sint-Oedenrode. De commissie is zo samengesteld dat ze bij elkaar veel specifieke kennis hebben en beschikken over een breed netwerk. Prins is landbouwkundig ingenieur en sociaal geograaf en heeft veel ervaring op het gebied van cultuurhistorie, landschap en natuur. “Een straatnaam moet kort, duidelijk en herkenbaar zijn”, zegt hij. “Dus geen lange namen of namen die moeilijk uitspreekbaar zijn, verwarring geven of dubbelzinnigheden uitlokken.” Volgens de voorzitter wordt geput uit veel verschillende categorieën, zoals beroemdheden, geschiedenis, politiek, aardrijkskunde, flora & fauna en muziek & ambachten. Prins zegt dat de commissie dorpsraden, heemkundige kringen en andere deskundigen en geïnteresseerden hecht te betrekken bij het keuzeproces.

Spaanse namen 
De voormalige gemeente Schijndel zegde in 2009 al toe sommige nieuwe straatnamen te vernoemen naar Spanje, omdat er in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw veel Spaanse gastarbeiders in Schijndel gevestigd waren. Wethouder Eric van den Bogaard laat weten dat dit plan stand houdt in de gemeente Meierijstad. 
In het kader van deze commissie komt DeMooiSchijndelKrant zeer binnenkort met een nieuwe rubriek over verhalen achter bijzondere straatnamen in ons dorp. Tips zijn altijd welkom op redactie@schijndelmedia.nl.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl