Project rondom Doe-orgel

SCHIJNDEL - Kinderen van De Kring en 't Talent bezochten de Sint Servatiuskerk. Zij zijn een paar weken bezig geweest met een project rondom het Doe-orgel. Ze leerden al over de geschiedenis van het monumentale Smits-orgel van de Sint Servatiuskerk. Daarna werd een eigen mini-orgel in elkaar gezet, het Doe-orgel. Dit Doe-orgel is een kleine versie van een groot orgel en is recentelijk door Stichting Smitsorgel aangeschaft. 
Nadat ze via het zelf bouwen geleerd hadden over de techniek van een orgel, werd nu de Sint Servatiuskerk bezocht om het echte Smitsorgel te zien en te horen. Eerst volgde een korte rondleiding door de kerk. Op het koor-orgel van de voormalige Pauluskerk werd de techniek duidelijk gedemonstreerd door organist Gerard Hopman en de voorzitter van het Smitsorgel Jan Buil. 
Het hoogtepunt was natuurlijk het bezoek aan het Smitsorgel en aan de beiaard. De grote vraag was “Hoe klinkt het orgel op zijn hardst, als alle registers open staan.” En dat was best wel hard. “Zo he, zoveel geluid had ik niet verwacht.” Stan mocht ook zelf een stukje spelen. ”Het ging best wel goed. Ik heb het nog nooit gedaan, maar het valt mee.” Ook het winkelende publiek hoorde een extra beiaardconcert, want ook de beiaard werd gedemonstreerd. Maureen van Boxtel, stagiaire op De Kring, was erg te spreken over het hele project. “Heel leerzaam en ze genieten er echt van.” Mede dankzij de leuke en boeiende uitleg van Jan Buil, die het hele project opgezet heeft, hebben de kinderen een supermiddag gehad.

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl