Achthonderd kinderen op zevenentwintigste DoeDag

SCHIJNDEL - Vanuit de hele regio kwamen kinderen uit groep zeven en acht donderdag 15 november naar de DoeDag van het Elde College. Zij konden kiezen uit Groen, Zorg & Welzijn en Techniek. Voor het eerst was dit jaar ook aandacht voor de Theoretische leerweg.

De DoeDag werd geopend door sectordirecteur Gerard Spijkers en wethouder van onderwijs Coby van der Pas. “De DoeDag is speciaal bedoeld om jullie te laten leren door ‘doen’”, zei Spijkers. “Jullie zijn de talenten van de toekomst en het is net als met leren zo dat werken ook leuk is, mits je voor het goede vak hebt gekozen. Op deze DoeDag kunnen jullie ervaren of de gekozen richting misschien bij je past.” De wethouder vulde aan: “Vandaag gaat het om jullie talenten. En die zijn heel gewenst, er is werk in overvloed in Meierijstad. En natuurlijk kun je vandaag ook bekijken of het Elde College een goede keuze is voor na de basisschool.”

Populaire techniek
De kinderen zijn verdeeld over de ochtend en de middag en bezochten in groepjes de door hen gekozen richting. ’s Avonds was nog de mogelijkheid om de gemaakte werkstukken samen met ouders te komen bewonderen. Of voor kinderen van niet-deelnemende scholen om de DoeDag te bezoeken. Opvallend veel animo was er voor techniek. Zowel van leerlingen die het VMBO gaan volgen als van hen die waarschijnlijk op HAVO of (tweetalig) VWO uitkomen. Chaim uit Veghel wil later iets gaan doen met sport denkt hij, nu heeft hij voor techniek gekozen. Ook Jurre uit Nijnsel en Thygo uit Sint-Michielsgestel kwamen voor techniek. Volgens een ouder kwam dat mede door de praktijkactiviteit die bij deze richting werden aangeboden. Namelijk het maken van een vliegtuig.

Trucjes op de computer
William Bimbergen is docent DVPR (dienstverlening en producten, red.). Een vrij nieuw vak waarin alle trucjes op en rond de computer worden geleerd. “De reden dat we de Theoretische Leerweg dit jaar hebben toegevoegd is omdat daar heel veel vraag naar was. Ongeveer de helft van de VMBO leerlingen gaan naar dit schooltype, de andere helft gaat naar Kaderberoepsgerichte Leerweg. De laatste jaren hebben leerlingen van TL de mogelijkheid om ook een praktijkvak te kiezen. Naast de praktische kant van werk als bijvoorbeeld lassen of iets in de bouw, leren zij ook berekeningen maken.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl