Theatergroepen krijgen meer subsidie, de harmonie levert in

SCHIJNDEL - De hoogte van het subsidiebedrag dat verenigingen en instellingen in Meierijstad krijgen wordt opnieuw bepaald en vastgesteld. De gemeenteraad besluit aankomende raadsvergadering over de notitie ‘Harmonisatie subsidies kunst en cultuur’.

Net als onder meer de toeristenbelasting en het evenementenbeleid moeten in het kader van de fusie ook de subsidieregels voor kunst en cultuur gelijkgetrokken worden. Dat betekent voor sommige verenigingen dat ze er geld bij krijgen en voor andere dat ze het vanaf volgend jaar met minder moeten doen. Sommige subsidies zijn in 2016 al behandeld. Zo is de bibliotheek in Schijndel al overgegaan naar Stichting Noord Oost Brabant Bibliotheken en zijn de drie lokale omroepen samengevoegd tot Stichting Omroep Meierijstad. Over de harmonisatie werden veel gesprekken gevoerd met de verenigingen en instellingen zelf. Ook stemden zij in met het eindvoorstel. 

Meer geld voor theater 
Voor sommige verenigingen en organisaties heeft de harmonisatie goed uitgepakt. Zo gaat het Schijndelse Sinterklaas comité er financieel iets op vooruit en heeft ook de Heemkundekring meer te besteden. Het gratis festival Pleinpop kreeg eerst geen subsidie, maar mag nu jaarlijks rekenen op vijfduizend euro. De gemeente stelt in totaal 45.000 beschikbaar voor de toneel- en theaterverenigingen in Meierijstad. Bij het verdelen van de subsidie is rekening gehouden met onder meer de bezoekerscapaciteit en de betrokkenheid van de jeugd. De Boschwegse Toneelgroep, het Brabants Muziek Theater en theatergroep De Wildeman krijgen meer subsidie dan eerst.

Theatergroep De Wildeman kreeg eerst 583 euro en mag nu rekenen op structureel 3000 euro. “Hier kunnen we mee vooruit”, zegt Vincent Gil-Toresano. “Het maakt dingen wat makkelijker. Het zorgt ervoor dat je je prijzen redelijk laag kunt houden en het betekent dat je wat minder hoeft te zoeken naar sponsoren. Dat is wel fijn, want soms moeten we de eindjes aan elkaar knopen.” Volgens Gil-Toresano wordt de aandacht voor theater steeds groter en leeft het bij steeds meer mensen. Hij verwijst naar het stuk ‘De Granaatweken’, dat theatergroep De Wildeman een aantal jaar geleden bracht. De voorstelling ging over Schijndel ten tijde van de bevrijding. “Ik denk dat men het belangrijk vindt dat je een stuk cultuur uit de eigen dorpen kunt vertellen op een manier waarop je mensen echt raakt.”

Verlies van subsidie 
Andere verenigingen hebben minder baat bij de harmonisatie en moeten subsidie inleveren. Stichting Karnaval Schijndel moet het doen met ruim tweeduizend euro minder. Dit komt onder meer omdat de carnavalsorganisaties uit Veghel vóór de fusie niks kregen en nu wel op geld van de gemeente mogen rekenen. Ook het Schijndelse Oranjecomité gaat er iets op achteruit. 
Waar de meeste harmonieën en fanfares in Meierijstad er meer geld bij krijgen, levert de Schijndelse vereniging Koninklijke Harmonie Sint Cecilia juist fors in. Eerst konden ze rekenen op 51.233 euro, maar vanaf volgend jaar moeten ze het doen met 27.091 euro. Voor Peter van de Ven, voorzitter van de harmonievereniging, komt de subsidievermindering niet als verrassing omdat ze zelf mee hebben vergaderd over de harmonisatie. “De subsidie die we krijgen valt tegen, maar we konden niet anders dan hier op uitkomen. ”Volgens Van de Ven kunnen de gevolgen nog niet precies voorspeld worden. “We moeten in ieder geval tot het besef komen dat niet alles zomaar kan. We hebben altijd geleefd met de subsidie die we hadden en nu zullen we zelf met meer ideeën moeten komen om de zaak in gang te zetten. Dat zou bijvoorbeeld auto’s wassen kunnen zijn of het verzamelen van oud papier." We zijn ook heel druk bezig om de club van 100 van uit te breiden met leden die ons met honderd euro per jaar willen steunen.”

Overgangsregeling
Voor alle verenigingen is er een overgangsregeling van drie jaar. Omdat de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia wel erg veel inlevert, is dat termijn niet haalbaar en is er een regeling van vijf jaar overeengekomen. 
Over de notitie ‘Harmonisatie subsidies kunst en cultuur’ wordt dertien december gesproken in de commissievergadering en op 20 december een besluit genomen. 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl