Ik wil alleen maar rennen

SCHIJNDEL - Bij de Warandeloop heeft de tienjarige Anouk Langstraat een mooie tweede plaats behaald. De Warandeloop, de grootste cross van de Benelux, werd 24 november gelopen op het parcours van de Beekse Bergen. Het terrein waar komend weekend ook het EK cross plaatsvindt.

“Drie jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen”, vertelt Anouk. “Nadat ik eerst verschillende andere sporten had uitgeprobeerd. Dat vond ik altijd maar eventjes leuk, ik wilde alleen maar rennen. Later is papa ook gaan rennen, maar hij is niet zo snel als ik.” Anouk is lid van Atletiek Helmond en traint drie keer per week. De keuze is op Helmond gevallen omdat hier serieus getraind wordt maar ook omdat het een gemoedelijke en heel enthousiaste vereniging is. “Atletiek is een individuele sport maar een estafette loop je toch in teamverband wat ook belangrijk is”, zegt Anouks moeder Lieke.

Hoe langer hoe beter
“Ik train elke week één keer in Brandevoort, één keer in Eindhoven op de baan en één keer in de bossen”, vervolgt Anouk. “Bij de atletiekvereniging doe je aan alle onderdelen mee. Bijvoorbeeld ver- en hoogspringen, hordenlopen, sprinten en kogelstoten. Maar het rennen over een lange afstand vind ik nog steeds het leukste om te doen, meestal loop ik afstanden van 1000 meter. Eigenlijk vind ik hoe langer hoe beter, ik kan het altijd goed volhouden.”

Rennen door de modder
Aan de Warandeloop deden 45 meisjes van Anouks leeftijd mee, waarvan ze dus als tweede finishte. “Ik heb heel lekker gelopen, alleen jammer dat het niet regende. Ik loop altijd graag door de regen en de modder. Het is niet zo dat ik dan beter loop maar de anderen lopen dan wel vaak minder goed en dat werkt dan weer in mijn voordeel.”

Goede techniek
De ouders van Anouk stimuleren het hardlopen van hun dochter maar geven aan het plezier boven de prestatie te stellen. “Meedoen is belangrijker dan winnen”, aldus moeder. “Wél vinden we het belangrijk dat Anouk de juiste techniek aanleert, zodat ze er in de toekomst wat aan heeft. Binnenkort krijgt Anouk een clinic van Susan Krumins-Kuijken, de nummer twee van Europa. Van haar kan ze heel veel leren.”

Sportklas
Anouk zit nu in groep 7 van basisschool de Regenboog in Wijbosch, straks wil ze naar de sportklas van het Elde College (De speciale sportklassen worden vanaf augustus 2019 aangeboden op het Elde College. Leerlingen volgend de reguliere opleiding met extra uren voor sport in het lesrooster, red.) “Als ik groot ben wil ik topsporter worden en dan lange afstanden gaan lopen” besluit de jonge atleet.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl